150 milliárdért építhetik a Mészáros-cégek a budapesti atlétikai stadiont

2020.08.28. 09:41

Ugyanaz a két kivitelezőcég építheti a budapesti atlétikai stadiont, amely a Puskás Aréna projektjét is nyerte: ismét a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez köthető Záév Épitőipari Zrt, illetve a részben a Paár Attila tulajdonában álló WHB-csoporthoz (részben pedig az ÉPKAR Holding Vagyonkezelőhöz) tartozó Magyar Építő Zrt. nyert a tenderen. Ráadásul hasonló volumenű pénz is landol a NER-közeli cégek számláján, a Puskás ugyanis 190 milliárdba került, a 2023-as atlétikai vb-re készülő ferencvárosi stadion pedig – a várható drágulás nélkül is – 150 milliárdba kerül majd.

A WHB szintén a NER egyik kedvelt építőcége, többek között ez építi Paks II. Beruházási Központját, Paár pedig nem mellesleg Tiborcz István korábbi üzlettársa.

Visszatérve az atlétikai stadionhoz, az alvállalkozók között is könnyen találni Mészáros-közeli cégeket: a Mészáros és Mészáros Kft. és V-Híd Zrt. mellé a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. került be. Utóbbi épp azé a Szíjj Lászlóé, akinek a sokmilliárdos luxusjachtján nemrég munkavakációt tartott Szijjártó Péter külügyminiszter, egyelőre ismeretlen forrásból finanszírozva a kiruccanást.

Mészárosék 150 milliárdos ajánlata 21 milliárddal volt kedvezőbb, mint a meghívásos közbeszerzésre szintén meghívott Strabag pályázata, rajtuk kívül a Swietelsky Magyarország Kft., illetve a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és  Hunép Zrt. közös pályázata érkezett be a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-hez, írja a 24.hu.