Átírta az Európa-bajnokság rekordját a levegő ura

2024.06.13. 07:21
A svédek sztárja, Armand Duplantis 6,10 méteres bajnoki csúccsal nyerte a férfi rúdugrást, a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság utolsó versenyét.

A férfi rúdugrók kevéssel 20 óra után kezdtek szerdán, és a versengésük hosszú órákra elhúzódott.

A mezőny erejét mutatja, hogy az 5,75 méteres magasságon a 13 fős mezőnyből kilencen jutottak át, majd az 5,82-t öten teljesítették.

Miközben a riválisok szorgalmasan ugrottak, addig a mezőnyből messze kiemelkedő 24 éves klasszis – aki áprilisban 6,24 méterrel világcsúcsot állított fel a kínai Hsziamenben rendezett atlétikai Gyémánt Liga versenyen – egyet kísérletezett sikeresen 5,65-ön, majd 5,82-n.

Az 5,87-et kihagyta, ellenfelei közül pedig csak a görög Emmanuil Karalisz ugrotta át, így ketten maradtak.

A győzelem kérdését aztán a svéd ugró gyorsan lezárta, ugyanis az 5,92 métert is elsőre ugrotta, a görög atléta pedig elsőre leverte, majd utóbbi átvitte kísérleteit a következő magasságra, Duplantis azonban az 5,97 méterre rakott léc felett is könnyedén átlibbent. Nem úgy, mint Karalisz, aki aztán még egyet próbálkozott 6,02 méterrel, de ezen sem járt sikerrel.

A már aranyérmes sztár előbb a 6,10 méteres bajnoki csúcsmagasságra tette a lécet és elsőre átírta az Európa-bajnokság rekordját, majd következett a 6,25 méteres világcsúcsmagasság, amin elsőre nagyon biztató kísérletet mutatott be.

Másodikra és harmadikra viszont kevésbé jót, így meg kellett elégednie az aranyérem mellett a verseny történetének legjobb eredményével.

Ezzel lezárult az Európa-bajnokság, melyen a házigazda olaszok egészen elképesztő teljesítménnyel végeztek az éremtáblázat élén, 11 aranyat és összességében 24 érmet gyűjtve, írja az MTI.