És Kokóval mi lesz?

2000.10.20. 10:47
Komolyan lehet-e venni az Universum interpretációját, melyet gyakorlatilag csont nélkül átvett a magyar sajtó? Fél-e Hamed Kokótól? A válasz: nem. Illetve lehet, hogy fél, de hogy Kokó elől nem a félelem miatt tér ki, az szinte biztos.
Az Universum vészforgatókönyve a következő volt: Hamed inkább lemond az övéről, mint hogy kiálljon Kokó ellen. Kokó először Barrera ellen bokszol (a WBO-övért), aztán a győztes mehet Hamed ellen, aki ,,bosszúszomjasan akarja visszaszerezni elbitorolt övét", vagy valami ilyesmi, az Universum hivatalos nyilatkozat-írója gyakran veti el a sulykot. A Robinson-meccs után emlékszem, azt a nyilatkozatot adta Kokó szájába, hogy ,,A ringben adok leckét ökölvívásból ennek az elbizakodott britnek (mármint Hamednek)". Kizárt dolog, hogy Kokó száját ilyen Szomszédok-ízű marhaság hagyná el.

A Rettegő Hamed Elmélet legnagyobb ellensége az elemi logika. Hogyaszongya:

Naseem Hamed
1.: Hamed nem fél Barrerától (ellene kiáll)
2.: Hamed fél Kokótól (ellene nem áll ki)
3.: Hamed kiáll a Kokó-Barrera meccs győztese ellen
4.: Nyilván Kokó lesz a győztes, hiszen tőle jobban is fél
5.: És akkor ki kell állnia Kokó ellen
6.: És ekkor már Kokó a címvédő
7.: Tehát szoros mérkőzés esetén ő a kedvezményezett
8.: És nem Hamed (ha egyből kiállna Kokó ellen)

Hamed bátyja, aki járt Hamburgban, és tárgyalt a meccsről az universumosokkal, azt nyilatkozta a Boxingpress.com-nak, nekik jó ellenfél a Kokó: technikás versenyző ütőerő nélkül, azt ők szeretik.

A Kokó-Hamed affér elemzéséhez elengedhetetlen az HBO szerepének megértése. Az HBO Magyarországra már mint kész profilú előfizetős tévécsatorna érkezett, elsősorban filmekkel és profiboksz-döntőkkel. Az érdekesebb küzdelmeket közvetítik a nagy európai előfizetős műholdas adók (Canal +, Sky Sports, Premiére, TV1000, stb.), az HBO-nál azonban sokkal fontosabb szerepe van a profiboksznak - annak köszönheti mai nagyságát.

Pehelysúlyú ökölvívók, akik különböző ranglistákon megelőzik Kokót
WBC:
(bajnok)Guty Espadas
1. Injin Chi
2. Tony Whebee
3. Luisito Espinosa
4. Edgar Barcenas
5. Juan M. Marquez
6. Scott Harrison
7. Hector Velazquez
8. Manuel Calvo
9. Raul Perez
10. Juan Carlos Ramirez

WBA:
(bajnok)Guty Espadas
1. Injin Chi
2. Tony Whebee
3. Luisito Espinosa
4. Edgar Barcenas
5. Juan M. Marquez
6. Scott Harrison
7. Hector Velazquez
8. Manuel Calvo
9. Raul Perez
10. Juan Carlos Ramirez

IBF:
(bajnok)Paul Ingle
1. Manuel Medina
2. Mbulelo Botile
3. Angel Vazquez
4. Victor Polo
5. Naseem Hamed
6. David Toledo
7. Oscar Larios
8. Tony Wehbee
9. Augie Sanchez
10. Frankie Toledov

A Fightnews.com listája (Kokó itt a 7.): Naseem Hamed
1. Erik Morales
2. Derrick Gainer
3. Fred Norwood
4. Paul Ingle
5. Guty Espadas
6. Angel Vazquez

Az HBO-nak Amerikában 1978-ban kétmillió előfizetője volt. Adtak persze sportot, többek közt ökölvívást is, különösebben átgondolt koncepció nélkül. A tévétársaság alelnöke, Seth Abraham 1979-ben vásárolta meg Don Kingtől a Larry Holmes-Mike Weaver nehézsúlyú döntőt, amely a nagyobb tévétársaságoknak nem kellett, mert unalmas, egyoldalú küzdelemnek ígérkezett. Weaver azonban alaposan összeverte Holmes-t, aki csak a 12. menetben tudta kiütni: a nézőknek majdnem olyan koreográfiában volt része, mintha beültek volna egy Rocky-filmre.

Az HBO a tulajdonos Time jóváhagyásával tudatosan kezdett profi ökölvívással foglalkozni. Leszerződtek Don King fő riválisával, Bob Arummal, és a 80-as évek megasztárja, Marvin Hagler meccseit kezdték közvetíteni. Közben persze King legjobb versenyzőiről sem feledkeztek meg. 1982-re 8,5 millió, 1986-ra majdnem 15 millió néző fizetett elő az HBO-ra, vitathatatlanul a profiboksz miatt - a Hollywood-i filmtermés legalábbis nem javult fel drámaian a tárgyidőszakban. A nagyok közül gyakorlatilag csak az HBO teheti meg, hogy egy De La Hoya-Trinidad meccsért mindkét küzdő félnek fizet tízmillió dollárt, de Hamed gázsija is dollármilliós nagyságrendű.

Az HBO gondolatmenetének feltérképezéséhez nem kell Gyurcsók Józsefnek lenni: el kell adniuk a meccset. Amerikában már az eseményenkénti (,,pay per view") előfizetés dívik, márpedig sem a Medián, sem a Sonda Ipsos nem auditál annál jobban, mint mikor megjön a bevétel - az illető meccs bevétele. Néző kell tehát, minél több. És mivel a boksz társasjáték, nem elég egy sztár, Hamed. A kihívó miatt érdektelen találkozó nem játszik. A legutóbbi Hamed-kihívó, Augie Sanchez nagyjából Kokó fordítottja; ő Európában ismeretlen, Amerikában viszont tudnak róla.

Európában még csak-csak hír volt, hogy Kokó leiskolázta Steve Robinsont, Amerikában minden hétre jut valami csemege: tuti, hogy egy közepesen tűrhető Európa-bajnok vereségéről élő ember ott nem szerez tudomást. Egy HBO-szerkesztő elég, ha megnézi Kokó rekordját: kiket vert meg? Aha, egy arab villanyszerelőt, egy mexikói házmestert meg a fiát, ezt a Nabaluom Dramane nevű interkontinentális bajnokot, akiről se addig, se azóta nem hallottunk, meg Steve Robinsont, akit Hamed már ezer éve agyonvert. Jé, tényleg, a Robinson még mindig bokszol? Nahát! És igen, itt van azóta még egy mexikói villamoskalauz, első menet, KO, nagy derbi lehetett!

És köszöni, nem kéri a magyar amatőr Európa-világ-olimpiai bajnokot.

Barrera a latin-amerikaiak kedvence
Főleg, hogy itt ez a Barrera-gyerek. Nem szűz a rekordja (51-3), de Mexikóban imádják, és megveszik érte az USA-populáció nem elhanyagolható részét adó latin népesség. Marco Antonio Barrera idén az év meccsén vitatott ítélettel kapott ki Erik Morales-től. Akkora harc volt, és Barrera annyira tetszett a népnek, hogy másnap a WBO visszaadta neki a kispehelysúly (kb. 55 kg) bajnoki övét.

Oscar Maldonado, Barrera menedzsere kedden jelentette be, hogy az HBO-val szóbeli megegyezés született a Hamed-Barrera meccsről. Az HBO azóta nem cáfolt, és menedzserek egyébként se nagyon szoktak ilyesmit hazudni. Maldonado szerint 12 menet, de nem a Hamed által otthagyott övért, hiszen azért Kokó jogosult megküzdeni. ,,Barrera először decemberben védi meg bajnoki övét Jorge Montalvo ellen, utána jöhet a Herceg az HBO-n", mondta Maldonado a Fightnews.com-nak. Meg hogy az embereket nem annyira a bajnoki öv, mint inkább az érdekli, mire megy egymással Hamed és Barrera.

A Herceg
Biztosak lehetünk benne, hogy amíg Kovács István le nem győz egy-két komolyabb bokszolót, az Universum hiába üzenget Hamedéknek. A Hamedhez vezető út nem hurkákkal van kikövezve. Hamednek még három meccsre szóló szerződése van az HBO-val, de utána akár nonprofit alapon is összeverekedhetnek Kokóval. Legutóbb mindenesetre Hamed 4.5 millió, kihívója, Augie Sanchez 350 ezer dollárt kaszált, de Seth Abraham HBO-alkirály megmondta a Hercegnek: elég a sanchezekből, rendes ellenfeleket akar. És úgy látszik, Barrera ilyen.