Ez súlyosnak ígérkezik

2001.10.19. 11:32
Rácz Félix, az érzéketlen menedzser egymás ellen küldi a két legjobb, nemzetközi szinten is durva magyar váltósúlyú bokszolót. Nem túl jó belegondolni, hogy két nemzeti kincsünk, Matolcsi József és Szakállas Ferenc holnap este Debrecenben egymásnak esnek a magyar bajnoki övért.
Matolcsi - elvileg - a jövő. Az öt évvel idősebb, 1971-es születésű Szakállas (ugyancsak elvileg) a múlt, tekintve, hogy Szakállas tisztes helytállással bár, de kikapott az universumos Oktay Urkaltól. Urkal viszont minimum x-et csinált Amerikában Kosztya Tszyu, a szibériai-ausztrál sztár ellen, aki így Tyson barátja, Zab Judah ellen vívhat egy igen zsírosan fizetett mérkőzést.

Félixnek a kevés pénzéhez túl sok a bokszolója, nemzetközi szinten gyakorlatilag lehetetlen két magyar váltósúlyút az élmezőnybe lobbizni. Mert a profi bokszban nem úgy készülnek a ranglisták, mint a teniszben vagy a sakkban, nincs a meccseknek szabott pontértékük. A világszervezetek vezetősége időnként összeül egy hűvös szobában, és megbeszélik, hogy egy-egy súlycsoportban kik alkossák az első tízet.

Mindez nem teljes hülyeség, mert így nem csak magát a győzelmet számítják be, de a mutatott formát, esetleg az adott versenyző eladhatóságát is. Nem beszélve a versenyző klubjának anyagi viszonyairól - közismert például az Universum meleg baráti viszonya a WBO-val. Lobbizásban, az egy forintra eső világbajnoki címmeccsek tető alá hozásában Rácz Félix minden bizonnyal világrekorder. Most az jön, hogy Matolcsi és Szakállas demokratikus módon egymás közt dönthetik el, ki legyen a magyar váltósúlyú.

Az esélyekről megoszlanak a vélemények

Ami különleges csemegévé teszi a derbit, hogy mindketten képzett, technikás ökölvívók. Nagy ütőerővel. Agresszív fellépéssel. Utóbbi meccsein Matolcsi látványosan brutális KO-győzelmeivel érdemelte ki a Hajdúsági Zúzógép címet, a szakértők viszont nem temetik Szakállast, mert neki már voltak komoly ellenfelei. Igaz, idén három csúnya veresége is volt. Matolcsi viszont bármennyire félelmetes jelenség, hiába szűz a rekordja, még megközelítőleg ilyen kemény ellenfele sem volt. Neki talán korai még a Szakállas.

A másik magyar bajnoki meccs sajnos nem jött össze, Kokó és Madár után legismertebb magyar, Kalocsai Zoltán sérülése miatt. Kacsa már nem a Felix Promotion versenyzője, mert megunta, hogy a már említett körülmények miatt szerinte kevés lehetőséget kapott. Félix furcsa módon megveszekedetten hisz abban a Komjáthi Lászlóban, aki még a tornatermi "Péntek esti frászok"-gálákon sem keltett túl meggyőző benyomást, és Kacsa ellen a legtöbben esélytelennek tartották. Komjáthi feltehetőleg bokszol szombaton, de az ellenfele afféle last minute beugró lesz, akit lapzártakor még keresnek.

Gálfi András, Gatto
Lesz még Gálfi András, aki a nyáron hajszál híján, teljesen idióta televíziós jogdíj/időeltolódás/svéd érdektelenség problémák miatt csúszott le egy világbajnoki címmeccsről. Viszont pillanatnyilag is második a WBO-listán, a címmeccs bármikor összejöhet, de addig is muszáj bunyóznia. Ezúttal egy afrikai ellen nyomja.

Csemege a nagypehelysúlyú emberi pitbull, Nagy János szereplése: ha felidegesíti az ellenfél, teljes kocsmai/utcai stílusban kezd verekedni, amit a közönség imád, az edzőjét viszont a gutaütés kerülgeti.
Milan Mirkovic a Felix Promotion skandináv kontingensének oszlopos tagja; a svéd születésű sportember legutóbb a Maglódi úton aratott meggyőző diadalt. Anders Jensenről még soha nem hallottam, de ő is szekszárdi skandináv.

A meccseket egyik tévé sem közvetíti, de három összefoglalót ad.
A színhely: Debrecen, Lovarda, Kassai út 56.
Jegyinformáció: 00 74 319 356

A párok:
váltósúly (66.6 kg):
Matolcsi József - Szakállas Ferenc, magyar bajnoki címmeccs, 10 menet.

középsúly (72.5 kg):
Gálfi András - Kuleva (Zaire), 8 menet
Anders Jensen - Marek Jesenic (cseh) 4 menet

nagypehelysúly (59.8 kg):
Nagy János - Anton Glofak (cseh), 4 menet

nagyváltósúly (69.8 kg):
Milan Mirkovic (svéd)-Zdenek Zubko (cseh), 6 menet
Balogh Zoltán - Tibor Rafael (szlovák) 4 menet
Komjáthy László - még keresik al ellenfelet
Takács Zoltán - neki is