Tyson nem bokszolhat Nevadában

2002.01.30. 08:01
Nem jöhet létre minden idők legdrágább ökölvívómérkőzése, Mike Tyson nem bokszolhat Lennox Lewisszal a WBC és az IBF profi nehézsúlyú világbajnoki címéért, miután a Nevada Állam Sport Bizottsága 4-1-es szavazataránnyal úgy foglalat állást, hogy Tyson nem kaphat versenyzési engedélyt az államban. (A világbajnoki döntő színhelye a nevadai Las Vegas lett volna.)
Az egyre gyöngébb idegzetűnek tűnő Tyson az április 6-ra tervezett találkozót népszerűsítő múlt heti sajtótájékoztatón (január 22-én) előbb obszcén kifejezésekkel illette ellenfelét, a címvédő Lennox Lewist, majd a színpadon megrohamozta a brit ökölvívót. A kibontakozó tömegverekedésben többen megsérültek.

A nevadai sporthatóság kedd éjszakai nemleges döntése után a két ökölvívó még kereshet helyszínt más államban (ott, ahol Tyson engedélyt kap), a menedzserek rövidesen össze is ülnek, de többen úgy gondolják, hogy elmarad a nagy meccs. Így látja maga Tyson is: - Nem úgy néz ki, hogy lesz bunyó. Nem tudom. Szerintem Lennow gyáva. Bármikor megverekszem vele, bárhol, akár az utcán is.

A botrányairól és büntetőügyeiről híres 36 éves Tysont éppen itt, Nevadában produkálta börtönbüntetése után legnagyobb botrányát: 1997-ben az Evander Holyfield elleni világbajnoki címmérközésen kiharapott egy darabot ellenfele föléből. Ekkor három millió dolláros pénzbüntetésre és 15 hónapos eltiltásra ítélték.

Az eltiltás után még egy zaccos esete volt: szintén Nevadában, Las Vegasban gong után ütötte ki egyik "felhozó" ellenfelét. Akkor nem büntették meg.

A bizottság úgy véli, hogy Tyson képtelen sportemberként viselkedni, képtelen uralkodni érzelmein, ezt bizonyítja a január 22-i New York-i eset is.

A sporthatóság döntése súlyos dollármillióktól fosztja meg a két ökölvívót illetve a mögöttük álló menedzsereket és promótereket, nem beszélve Las Vegas városáról (amelynek szerencsejáték- és szállodaipara nem hasít túl fényesen a szeptember 11-i támadások óta), illetve a két főszponzorról, az HBO-ról és a Showtime-ról, amely busás hasznot húzhatott volna a meccs közvetítéséből.

Tyson egyébként jelen volt a bizottság keddi ülésén, de még a döntés kihirdetése előtt távozott. Védekezésként mindössze annyit mondott a teremben: "Nem vagyok Teréz anya, de nem vagyok Charles Manson sem."

Erőszak, harapás, verekedés
1966: Mike Tyson megszületik Brooklynban
1978: zsebtolvajlásért letartóztatják.
1982: kirúgják az iskolából.
1985: megkezdi profi ökölvívó pályafutását. Az első menetben kiüti Hector Mercedest.
1986: A nehézsúly legfiatalabb világbajnoka lesz, miután WBC-címmérkőzésen kiüti a védő Trevor Berbicket.
1987: elnyeri a WBA bajnoki övét is, egyhangú pontozással győz James Smith ellen, majd Tony Tuckert felülmúlva (technikai k.o.) megszerzi az IBF-elsőséget is. Közben eljárás indul ellene, mert állítólag megütött egy parkolóőrt.
1988: feleségül veszi Robin Givent és csatlakozik a sztármenedzser Don Kinghez. 1989: elválik Giventől.
1990: Tokióban K.O.-vereséget szenved James Douglastől
1992: hat év börtönbüntetésre ítélik az amerikai színes bőrű szépségkirálynő, Desiree Washington megerőszakolása miatt.
1995: jó magaviselete(!) miatt büntetését megfelezik, szabadlábra kerül.
1995-96: visszaszerzi bajnoki címeit, de Evander Holyfield elhódítja tőle a súlycsoport trónját.
1997: leléptetik a Holyfield elleni visszavágón, mert leharapja riválisa fülének egy darabját. Egy évre eltiltják.
1998: visszatér a ringbe, de megint börtönbe kerül, mert egy autós vita során két személyt összever.
1999-2000: újra bokszolhat. 180 ezer dollárra büntetik, mert a Lou Savarese elleni, glasgow-i összecsapáson megüti a mérkőzésvezetőt.
2001: nemi erőszakkal vádolják.
2002: az április 6-ra tervezett címmérkőzés sajtótájékoztatóján összeverekszik Lennox Lewisszal és megharapja leendő ellenfelét.