Kokó bejelentette visszavonulását

2002.03.01. 12:21
"Soha többé nem lépek ringbe április huszadika után" - mondta Kovács István ökölvívó pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kokó visszavonulása előtt Gdanskban mérkőzik utoljára; ott, ahol első világversenyét nyerte 14 évvel ezelőtt. Kovács a jövőben az üzleti életben kíván tevékenyedni, de érdekli a sportdiplomácia is.
"Hosszú vívódás után hivatalosan is bejelentem - amit egy sportoló életében egyébként a legnehezebb megtenni: befejezem ökölvívó-pályafutásomat" - mondta Kovács István, az Universum Box Promotion ökölvívója pénteki sajtótájékoztatóján. Lépését azzal indokolta, hogy az utóbbi hónapokban mindössze egyszer állhatott a kötelek közé, így nem volt már, ami motiválja a sportban.

Nincs már esély a világbajnoki címre

"A világbajnoki vereségem után valóban nehezményeztem az Universum menedzselési módszereit. Szerettem volna több mérkőzést vívni, és szerettem volna többet Magyarországon tartózkodni. Az idő múlásával egyre távolabb kerültem a lehetőségtől, hogy újra világbajnoki címmérkőzést vívjak. Ma már oda jutottam, hogy el kell ismerjem: nem vagyok sem szakmai tudásban, sem felkészültségben, sem hitben olyan szinten, hogy eséllyel vehetném fel a küzdelmet Morales-szel, Barrerával, Hameddel vagy Chacónnal"- értékelte búcsúját olimpiai bajnokunk.

Adatok, tények
Kovács István
(1970. 08. 17.)
171 cm, 57 kg

Klubjai
1985-1988 EVIG SE
1988-1997 Vasas
1997-2002 Universum Box Promotion

Eredmények
Magyar bajnokság: 7
Német csapatbajnokság: 1

Amatőrként 287 meccsből 268 győzelem.
Európa-bajnok 1991-ben és 1996-ban.
Világbajnok 1991-ben és 1997-ben.

Olimpiai érmek
1992, Barcelona: bronz
1996, Atlanta: arany

Profi mérlege
22 mérkőzés, 21 győzelem (10 kiütéses), 1 vereség.

Kokó még tavaly júniusban, Budapesten veszítette el világbajnoki övét: az argentin Chacon emlékezetes estén kiütéses győzelmet aratott a Kisstadionban. Kokó ekkor gondolt először a visszavonulásra, de mint mondta: "a közvélemény nyomására" végül meggondolta magát. A következő nyolc hónap a várakozás jegyében telt el. Klubja folyamatosan hitegette, ám a már lekötött mérkőzések az utolsó pillanatokban kétszer is meghiúsultak. December 15-én egy felhozó mérkőzésen végül ismét ringbe lépett, ám elismerte, hogy azon az összecsapáson győzelme ellenére meglehetősen gyenge formát mutatott.

Hamburg nem hisz a könnyeknek

Az utóbbi napokban Kokó Hamburgban járt, és tárgyalásokat folytatott az Universum vezetőivel: "Itt már nem a folytatásról beszélgetetünk, hanem gyakorlatilag tényként közöltem visszavonulásomat. Az utóbbi nyolc hónapban teljes létbizonytalanságban éltem, nem tudtam, hogy mikor, hol, ki ellen és milyen jellegű mérkőzésen bokszolhatok újra. Közben rá kelett döbbennem, hogy gyakorlatilag már nincs lehetőségem visszaszerezni a világbajnoki címet".

Búcsúmérközését Gdanskban tartja árilis 20-án, azon a helyen, ahol ökölvívói karrierje kezdetét vette. Itt nyerte élete első világversenyét: junior Európa-bajnoki aranyérmet szerzett a lengyel városban.

"Politika számításba sem jöhet"

Arra az újságírói felvetésre, hogy esetleg politikai szerepre készülne-e, azt válaszolta: pártpolitikai tevékenység szóba sem jöhet. Megemlítette ugyanakkor, hogy szívesen foglalkozna sportdiplomáciával. "Nem fogok kuncsorogni semmilyen pozícióért" - mondta Kokó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szívesen közreműködne a 2012-re tervezett olimpia előkészítésében.

Addig is az üzleti életben kívánja kamatoztatni képességeit: a Napi Gazdaság értesülése szerint már építési engedélyt is kapott egy budapesti étteremre. Folytatja tanulmányait is a Nemzetközi Üzleti Főiskolán (IBS) ahol már egy szemesztert elvégzett. Megemlítette: az sem kizárt, hogy a média világába is "kirándulást" tesz, hiszen rengeteg felkérése van.

Az Universum még hallgat

Az Universum Box Promotion sajtószóvivője délutánra ígérte az egyesület hivatalos állásfoglalását.

Koko visszatérése immár hónapok óta húzodott. A hét elején például arról érkezett hír, hogy elmarad egykori világbajnokunk márciusi visszatérése. A Brodie elleni Eb-címmérkőzés elmaradását a sajtóból tudta meg, a hét elején közölték vele, hogy nincs számára hely a Klicsko meccse miatt összehozott programban.

Kokó és klubja között a vereség után érezhető megváltozott a viszony. Az Universum vezetői a Chacon-vereség után konstatálták, hogy Kokóból már nem lesz nagy üzlet: Kovács nem olyan erős, nem olyan jó, mint azt korábban hitték, nincs komoly esélye arra, hogy nagypénzes meccseket vívjon Hameddel, Morelaesszel és a többi nagyágyúval. (Ezt, hogy tudniillik nem volt már esélye a megkapaszkodásra, Kokó is elismerte a sajtótájékoztatón.) Ráadásképpen idén már 32 éves, vagyis hosszú távra - pénzügyileg - már nem lehet tervezni vele.