Csalódást okozott Hamed visszatérése

2002.05.19. 14:22
Visszatért, győzött, ám mégis csalódást okozott Prince Naseem Hamed. A Herceg pontozással múlta felül a spanyol Manuel Calvót az IBO pehelysúlyú világbajnoki címmérkőzésén, ám teljesítménye messze elmaradt az előzetes várakozásoktól.
Tizenhárom hónap után lépett ismét ringbe Naseem Hamed. A jemeni származású brit ökölvívó visszatérése előtt - aki egyébként a nemrég visszavonult Kovács István súlycsoportjának egyik legjelentősebb alakja- tavaly április 7-én Las Vegasban a mexikói Marco Antonio Barrerától szenvedett pontozásos vereséget. A találkozó után hosszú dőre eltűnt a nyilvánosság elől, és csak több mint egy évvel az ominózus derbi után vállalt mérkőzést.

Visszatérést óriási érdeklődés előzte meg: a mérkőzés helyszínén, Londonban pillantok alatt elkapkodták mind a 14 ezer belépőt. A WBO korábbi világbajnoka ezúttal egy kisebb világszervet, az IBO pehelysúlyú vb-címéért lépett a kötelek közé a spanyol Manuel Calvo ellen.

Hameed nem cáfolta meg önmagát, és a pályafutása delelőjén már messze túllévő Calvóról a találkozót megelőző sajtótájékoztatón csak annyit mondott: "két perc alatt elintézem_"

Nos, nem intézte el. A mérkőzés kedvéért az Eb címéről lemondó spanyol bokszoló meglepően jól helyt állt. Az első menetben még csak ismerkedtek egymással a felek, ám a másodikban Calvo megpróbálta meglepni nagynevű riválisát. Támadott, ám Hamed mintha csak erre várt volna, hirtelen közbeütéseivel többször eltalálta a hispánt.

A folytatásban sem emelkedett az addig meglehetősen alacsony színvonalú derbi nívója, izgalmat legfeljebb a hetedik menet jelentett, amikor Hamed padlóra került. A mérkőzésvezető azonban nem számolt a "Hercegre", mivel nem ütéstől, csupán a lendülettől huppant a talajra.

Hamed fölényben volt, ám teljesítménye mesze elmaradt a várakozástól. Régi önmagához képest sokkal lassabban, öregurasabban öklözött, és ha egy komolyabb riválissal került volna szembe, meglepetéssel is zárulhatott volna az összecsapás.

Így azonban- a látottaknál talán egy kicsit nagyobb arányban is- pontozásos győzelmet aratott, amely pályafutása 36. sikerét is jelentette egyben.

Kokó: Többet vártam Hamedtől
A Sport1 televízió szakkommntátora, a korábbi világbajnok Kovács István szerint is csalódást okozott Hamed: "Többet vártam tőle. Ez kevés lesz Barrera és Morales ellen. Olyan ellenfelet győzött le, kinek szemmel láthatóan csak az volt a célja, hogy kihúzza mind a tizenkét menetet. Öthónpos felkészülés végén nem let volna szabad ennyire gyenge produkcióval előrukkolnia. Egyes ütései még jók voltak, de sorzatokat már egyáltalán nem ütött. Védekezése pedig egyenesen kritikán aluli volt"- értékelt Kokó.