Erdei kisvilágbajnok lett

2002.10.06. 10:38
Napra pontosan huszonkét hónapja mutatkozott be a profik között az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címet szerző Erdei Zsolt. A huszonkét hónap egyértelműen sikeresnek mondható, hiszen már volt alkalma az Egyesült Államokban is bokszolni, és október ötödikén a debreceni Főnix csarnokban - kiütéssel - megszerezte a WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki címét.
Telt ház, hatezer néző várta szombaton késő este, hogy Erdei Zsolt ringbe lépjen az újonnan átadott debreceni sportcsarnok megnyitó - A Tűzmadár éjszakája névre elkeresztelt - bokszgáláján. Ellenfele a dél-afrikai Jim Murray volt, aki kilenc évvel idősebb a huszonnyolcadik évét taposó Madárnál, és húsz centivel magasabb. (194 centire nőtt.) Ettől függetlenül Erdei volt az esélyes, mert riválisa, már tizenegy vesztes meccsel rendelkezik, nem beszélve arról, ha nem hazájában bunyózott, akkor mindkétszer kikapott, mégpedig korántsem jegyzett ellenfelektől.

Az ötödik menet volt a döntő

Erdei ennek megfelelően kezdte a találkozót, már az első menetben ellentmondást nem tűrően irányított, kétség sem férhetett ahhoz, hogy ő a képzettebb öklöző. Jobbegyenesei rendre eltalálták Murray-t, és ha a harmadik három percben fel is lángolt némiképp a hórihorgas öklöző, a szurkolók között szinte csak az volt a beszédtéma, hány menetig bírja ki Erdei rohamait.

Még akkor is igaz ez a tétel, ha a negyedik menetben egy fejelés után felrepedt Erdei orra. A vérzést azonban elállították, így nem lehetett kérdéses a folytatás.

Az Universum bunyósa aztán az ötödik menetben vetett véget az addig is meglehetősen egyoldalú küzdelemnek. Ekkor egy jobbkezes ütése padlóra kényszerítette a dél-afrikait, majd miután felállt, egy nagyszerű kombináció után már nem tudta folytatni a csatát. Erdei így tizenharmadik meccsét is megnyerte.

Nagy és Matolcsi is nyert

A helyszínen megjelenő világbajnok, Dariusz Michalczewski is méltatta a magyar öklöző teljesítményét - ő a kategória világbajnoka -, a világbajnoki öv átadásánál pedig az ellenőrként ténykedő Kovács István is ott volt a szorítóban. Az edző, Fritz Sdunek a nyakába emelte a bajnokot.

A többi magyar is remekelt, a csonttörő becenévre hallgató Nagy János az első menetben technikai KO-val múlta felül francia riválisát, míg a zúzógép névre elkeresztelt debreceni Matolcsi József a harmadik menetben ütötte ki ukrán ellenlábasát.