Roy Jones Jr. három címéről lemond, hogy egyet megtarthasson

2003.04.16. 12:18
Roy Jones Jr csak a nehézsúlyban szezett címét tartja meg, ezért a félnehézsúlyban szerzett címeiről kénytelen volt lemondani. Így a szabályok szerint Vitalij Klicskóval kellene legközelebb mérkőznie, ám ő Evander Holyfieldre "vágyik".
Roy Jones Jr., a WBA nehéz-, illetve a WBC, a WBA és az IBF félnehézsúlyú ökölvívó világbajnoka az előbbi kategóriában szerzett címét tartja meg, a többiről pedig lemond. A döntés meghozatalára azért volt szükség, mert a szabályok szerint egyetlen bokszoló sem foglalhatja el egy időben két súlycsoport trónját.

Az elmúlt években félnehézsúlyban uralkodó Jones március 1-jén, a Puerto Ricó-i John Ruiz legyőzésével szerezte meg a legmagasabb kategória bajnoki övét. A sportág történetében addig mindössze egyszer fordult elő, hogy valaki "szinkronban" legyen világelső félnehéz- és nehézsúlyban.

Erre az elmúlt 97 évben 13-szor tettek kísérletet, de csak Michael Spinks járt sikerrel, aki 1985-ben legyőzte a legendás Larry Holmest. Ugyanakkor a 34 éves Jones 106 éve az első ökölvívó, aki középsúlyban, félnehézsúlyban és nehézsúlyban is a csúcsra ért.

Most az előírások szerint az elsőszámú kihívóval, az ukrán Vitalij Klicskóval szemben kellene megvédenie bajnoki címét, ő azonban inkább egy - sokkal több pénzt, egyes hírek szerint 10 millió dollárt hozó - Evander Holyfield elleni találkozóra készül.