Angelika
-4 °C
3 °C

Világbajnoki övért bokszolhat Kótai

2003.06.11. 13:08
Kótai Mihály június 21-én az orosz Oligov ellen szerezheti meg a WBF világbajnoki övét - jelentették be a Polish Box Promotion sajtótájékoztatóján. Ha a magyar bokszoló megnyeri az egyébként nem túl elismert szervezet címmérkőzését, akkor elképzelhető, hogy következő találkozóját az Oscar de La Hoya - Shane Mosley összecsapás előtt vívhatja.
"Ez a meccs kiemelkedő pontja Misi pályafutásának, de remélhetőleg nem a legmagasabb" - mondta Héder Barna azon a sajtótájékoztatón, melyet Kótai Mihály június 21-ei vb-címmérkőzéséről tartottak és amelyet felvételről közvetít majd a Kótaival szerződésben álló RTL Klub. "Sokan lebecsülik ezt a meccset, de ne felejtsük el, vb-címmeccsről van szó" - folytatta Héder.

A sportriporter véleményét osztotta Veres László, a magyar öklöző menedzsere is, aki úgy érzi, "igazi csúcsmeccs lesz a manchesteri összecsapás". Azért sem szabad lebecsülni Oligovot, mert a WBC junior világbajnokáról, a szláv szekció bajnokáról van szó. Eddigi tizenegy nyert mérkőzése melletti két vereségét a brit nemzetközösségi bajnoktól és a volt profi Európa-bajnoktól szenvedte el.

"Mindenképpen szeretnénk megszerezni a világbajnoki övet. A WBF ugyan nem tartozik a négy legelismertebb szervezet közé, de Európában egyetlen bokszoló sem mondana le ilyen lehetőségről" - nyilatkozta az Indexnek Veres. A menedzser egyszerű találgatásnak tartja az Index információját, amely szerint a címmérkőzés pénzdíja 7500 euró (1,8 millió forint).

"Nagy lehetőség"

Veres szerint a címmérkőzés olyan kiugrási lehetőség, amely után Kótai sokkal könnyebben léphet fel komolyabb - elsősorban amerikai - gálákon, bár már eddig is "ragaszkodtak ahhoz, hogy világsztárok előtt bokszoljon". Ezt segítheti elő egyébként, hogy a magyar ökölvívó mérkőzéseit szervező Polish Box Promotion szoros kapcsolatot tart fenn a WBA és WBC világbajnok Oscar de La Hoya menedzsereivel.

Szeptemberben már Oscar de La Hoya előtt

"A reményeink szerint sikeres címmérkőzés után elméletileg a világbajnoki öv megvédése következhetne. Ha minden jól alakul, akkor ez szeptember 13-án, a La Hoya - Shane Mosley meccs előtt lehetne. Egy esetleges vereség Oligovtól persze felborítaná a további terveinket" - mondta Veres, aki az orosz bokszolót "hiteles ellenfélnek" minősítette.

"A boksz-gála presztizsét mutatja, hogy az RTL Klub mellett a SKY Sport és a BBC Sport is közvetíti" - mondta a sajtótájékoztatón Krzysztof Zbarsky, a Polish Box Promotion első embere.

Kótai elmondta: tudja, hogy eddigi legnehezebb összecsapása előtt áll, és az elmúlt időszakban több kritika is érte hullámzó teljesítménye miatt, de úgy érzi, hogy sokat fejlődött amióta Theo Kerekesch-el készül, és biztos benne, hogy a tizenkét menetesre tervezett összecsapás az ő sikerével végződik.