Kótai profi bokszvilágbajnok lett

2003.06.21. 21:12
Kovács István után Kótai Mihály a magyar profi ökölvívás második világbajnoka, miután a WBF szervezet nagyváltósúlyú döntőjében - tizenkét menetben - egyhangú pontozással verte az orosz Oligovot.
Magyar idő szerint nyolc órakor lépett ringbe az angliai Manchesterben Kótai Mihály és az orosz Ahmed Oligov, hogy megmérkőzzenek egymással a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övéért. Az eddig hibátlan mérleggel rendelkező - huszonhárom győztes meccsen túllévő - Kótaira nem várt könnyű feladat, de mivel az orosz eddig kétszer már veszített tizenhárom találkozójából, egyértelműen a Tornádónak elkeresztelt magyar öklöző volt az esélyes.

Nekirontott az orosznak

Az amatőrök között Eb-bronzig jutó, 26 éves Kótai ennek megfelelően is kezdte a meccset, az első két menetben nekirontott az orosznak - egy kemény jobbossal meg is rogyasztotta, de nem számoltak rá -, és ha ütései nem is mindig bizonyultak pontosnak, kétségkívül sokkal több talált belőlük, mint riválisa szórványos próbálkozásaiból.

A nagy rohanás után aztán a következő menetekben alábbhagyott valamelyest Kótai lendülete - közrejátszhatott mindebben, hogy felrepedt a szemhéja is -, de érezhetően fölényben valamennyi három percben, így nem keltett meglepetést, hogy a tizenkettedik menet végén egyhangú pontozással őt hozták ki győztesnek a bírók.

A győzelem értéke

A verekedésben jeleskedő orosz a vártnál keményebb ellenfélnek bizonyult, nagyon jól bírta Kótai ütéseit, de igen messze volt a győzelemtől. A WBF nem tartozik a jegyzett bokszszervezetekhez - talán a hatodikként rangsorolják, de fényévekre van a négy nagy szövetségtől -, de Kótai csapata, a Polish Box Promotion menedzsmentje úgy tartotta jónak, ha megszerzi ezt az övet, mert rangot adhat neki.