Stefánia
0 °C
3 °C

Hatvan öltéssel varrták össze Klicsko sebeit

2003.06.23. 12:47
A WBA nehézsúlyú világbajnoki döntője után a győztes Lennox Lewis szerint mindketten rossz formában voltak. Klicsko szerint a bírónak nem kellett volna leléptetnie, pedig a meccs után hatvan öltéssel varrták össze a sebeit. Az idősebbik Klicsko így is bizonyított, és megszerezte az amerikai sajtó valamint a publikum szimpátiáját.
Tekintse meg fotóinkat
Fotó: EPA/BrendanMcdermid
Vitalij Klicsko nagy álma vált valóra, amikor lehetőséget kapott, hogy az Egyesült Államokban világbajnoki döntőn bokszolhasson a WBA övéért. Testvére, Vlagyimir márciusi csúfos vereségét (207 másodperc alatt négyszer került padlóra ) után sokan féltették az ukrán bokszolót.

Az idősebbik Klicsko azonban nem vallott szégyent, sőt az amerikai sajtó kifejezetten elismerően írt róla. A Washington Post szerint például, a negyedik, ötödik menet tájékán, egy-két jól sikerült Klicsko-horog után kevesen fogadtak volna Lewis győzelmére.

A heves támadásokat megelőzően a harmadik három percben viszont Klicsko bal szemháján, majd még három helyen repedt fel a bőre. A mérkőzésvezető a hetedik menet előtt, Klicsko-vezetésnél - négy menetet nyert, kettőt veszített - beszüntette a küzdelmet.

Két centi széles seb volt a járomcsontja felett

Ki az igazi nyertes?

 • 1079
  Vitalij Klicsko
 • 243
  Sziszi
 • 238
  Lennox Lewis
 • 221
  Már megint Kokó
 • 63
  Az Universum
Klicsko továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy képes lett volna folytatni, mert bal szemével továbbra is rendesen látott. Hozzáfűzte, hogy ezért "időhúzó" taktikáját sem tudta megvalósítani. "Az volt a cél, hogy fárasszam a némi súlyfelesleggel mérlegelő Lewist, és hogy a meccs végére kerüljek véglegesen fölénybe. A bajnok nem sűrün használta a félelmetes jobb öklét, mert majdnem végig kontrolláltam a meccset." (Ennek ellentmond valamelyest, hogy arca baloldalára kapta az ütéseket, és általában jobbról.)

A meccs után sérüléseit hatvan öltéssel kellett összevarrni. A járomcsontja környékén két durva seb is volt, az egyik zokatlan nagy, két centi széles. (Édesanyja feltehetően nem bánkódott, hogy nem láthatta fiát vérző fejjel.)

Klicsko: Keveset kell kihagynom

"Szerencsére gyorsan gyógyuló sebekről van szó, így nem kell sokat kihagynom" - mondta Klicsko, miután elvégezték rajta a kisebb műtéteket. Edzője, Fritz Sdunek szerint az orvos tökéletes munkát végzett, így hamarosan már nyoma sem lesz a forradásoknak.

Klicsko teljesítményéről szólva büszkén említette, hogy minden kétséget kizáróan megmutatta, hogy tud küzdeni, és hogy igazi harcos. (A három évvel ezelőtti, Chris Byrd elleni veresége után ugyanis kikezdte a sajtó, hogy nem bírja a fájdalmat, ezért adta fel a küzdelmet). Az HBO sportigazgatója Kerry Davis osztja az ukrán véleményét, ami egyben azt is jelentheti, hogy a következő gáláját - akár a visszavágót is - közvetíthetik.

Lewis: Mindketten rossz formában voltunk

Klubjának menedzsere, Klaus Peter Kohl azon sajnálkozott, hogy a két klasszisnak kevés ideje - tíz napja - maradt a felkészülésre, mert későn tudták meg, hogy egymás ellen kell mérkőzniük. Hozzátette: a bírói döntést nem tudta befolyásolni, és nem érti, miért kellett félbeszakítani a küzdelmet.

Lewis csak annyit jegyzett meg: egyikőjük sem volt jó formában, de neki volt nagyobb szerencséje. "Annyi biztos, hogy a visszavágóra jobban fel fogok készülni, és akkor ki is ütöm" - értékelt magabiztosan.

A vereség profitja

A német sajtó szerint Klicsko a vereséggel is sokat nyert, mert végre megcsodálhatták bátorságát, merészségét, igazolta rátermettségét, nem utolsósorban pedig elnyerte az amerikai szurkolók szimpátiáját. Egyértelmű, hogy ezentúl nyitva áll a kapu előtte, annál is inkább, mert az előzetesen pesszimista várakozások ellenére majdnem teltház volt a Staples Centerben.

Nemzetközi sajtóvisszhang:
EGYESÜLT ÁLLAMOK
Los Angeles Times:
"A fáradt, dülöngélő és mindhárom pontozónál hátrányban lévő Lewis a bajnok? Nem, a brit ezúttal kikapott. Klicsko egyértelműen felülkerekedett rajta, a meccs beszüntetése hibás döntés volt. Mintha egy izgalmas Super Bowl-csatát havazás miatt félbeszakítanának."
The Boston Globe: "Klicskóé az elismerés, Lewisé az öv. Az ukrán óriás úgy püfölte ellenfelét, mint egy zsák krumplit. Lewis megnyerte a meccset, de elvesztette rajongóit."
ESPN televízió: "Ki állítja ezek után, hogy az európai nehézsúlyúak nem bírják a pofonokat? Ki mondja, hogy európai bokszoló nem futhat be Amerikában? A Staples Centerben - veresége ellenére - új csillag született."
ANGLIA
The Sun: "Vérfürdő! Az elvert Lennox Lewisnál kigyulladt a vészjelzés."
The Times: "Könnyen lehet, hogy Lewis elveszti az öregedés ellen vívott harcát. Össze kéne állítani egy listát azokról a bokszolókról, akik nem akarnak visszavonulni, és el kellene küldeni neki."
The Guardian: "Leszerepelt a bajnok. A tompa, ötlettelen Lewist kifütyülte a közönség."
The Independent: "Lewis úgy zihált, mint a megszigonyozott bálna, s csak az orvos mentette meg. Félő, hogy ez csak késleltette az elkerülhetetlen kudarcot."
Daily Mail: "Egy horrorfilmbe illő sérülés mentette meg Lewis napját. A kiöregedő bajnoknak azonban abba kéne hagynia, mielőtt túl késő lesz. Úgy huppant a székére a 6. menet után, mint egy zsák szén, és gőzgépként fújtatott. Annyira összeverték, hogy alig tudott értelmesen beszélni a sajtókonferencián." OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
"Csak az orvos állíthatta meg a meccs hősét. A csata akár a Rocky-sorozat újabb része is lehetett volna, Klicskóval a címszerepben."
Corriere della Sera: "Ütések és füttyszó - Lewis maradt a király a megsérült óriás ellen."