Kirúgták Kótai edzőjét

2003.09.24. 11:27
Huszonnégy győztes profi meccs után szenvedett vereséget Kótai Mihály szombaton, viszonylag ismeretlen zimbabwei ellenfelétől. A "Tornádó" művésznevű magyar bokszoló menedzsmentje a váratlan kudarco után azonnal lemondta Kótai októberre tervezett címmeccsét, majd leváltotta korábban zseniális szakembernek tartott edzőjét.
Hiába nyerte meg Kótai Mihály profi ökölvívó pályafutása első huszonnégy mérkőzését, a jubileumi huszonötödiken jött egy névtelen zimbabwei, és megverte a magyar öklözőt. A menedzsment első reakciójával lemondta az október 18-ra tervezett világbajnoki címmeccset - helyette csak egy hatmenetes felhozó meccs lesz -, majd megköszönték a Kótait február óta felkészítő Theo Kerekesch munkáját. A hivatalos indoklás szerint a magyar ökölvívó nem tudta magát megértetni a csak németül beszélő mesterével.

Pedig olyan szépen indult

Amikor február elsején Kótai Mihály huszonegyedik meccsének megnyerésével megdöntötte Kovács István magyar rekordját, a Polish Box Promotion klubvezetése megígérte, neves, külföldi edzőt szerződtetnek mellé.

A 66 éves német Theo Kerekeschről magyaros hangzású neve ellenére már akkor is tudták, hogy nem beszél magyarul, de kitűnő szakember hírében állt, noha egyszer már visszavonult. Akkor úgy tervezték, Kerekesch és Kótai egy mielőbbi címmérkőzésig készül együtt, a folytatásról majd később döntenek. A júniusban megnyert WBF-cím után értelemszerűen a folytatás mellett döntöttek.

Az a fránya német

Az múlt szombaton a zimbabwei Fari Musiyiwától elszenvedett pontozásos vereség után azonban "kiderült", nehéz együtt dolgozni Kerekeschsel, felkészülés közben számtalan kommunikációs probléma és nyelvi nehézség merült fel. Így nem is volt meglepő, hogy Kótai menedzsmentje felbontotta az edzővel kötött szerződést.

Theo Kerekesch
Theo Kerekesch harminc éven át a dél-németországi Rottweilben dolgozott amatőr ökölvívókkal. Legsikeresebb tanítványa az albán származású, de német színekben olimpiai bronzérmet nyert Luan Krasniqi. Az azóta profi bokszolóként versenyző nehézsúlyú Krasniqi jelenleg Erdei csapattársa az Universumnál, és huszonhárom meccséből eddig mindössze egyet veszített el, igaz komoly eredményt még nem ért el.