Michalczewski szombaton beérheti Rocky-t

2003.10.17. 10:07
Dariusz Michalczewski magabiztosan készül a Boksz Világszervezet (WBO) szombaton rendezendő félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésére a mexikói Julio Gonzalez ellen. Ha a lengyel klasszis nyer, akkor 49. profi győzelmével utoléri a legendás Rocky Marcianót.
"Győzni fogok" - mondta Michalczewski, aki 50 veretlen meccs után szeretne visszavonulni. "Hatalmas a motiváció, hogy utolérhetem a nagy Rocky Marcianót". Az amerikai legenda 49 győztes mérkőzést követően hagyta abba a bokszot. Szombaton a 35 éves Michalczewski beállíthatja Marciano rekordját, és akkor már csak egy siker választja el az új csúcstól.

Szakértők szerint ugyanakkor várhatóan ez lesz Michalczewski egyik legnehezebb mérkőzése, hiszen ellenfele remek mutatókkal rendelkezik (31-1-0, 22 KO).

Összehasonlítás:
A legendás Rocky 1947 és 1956 között 49 győzelmet aratott (43-szor kiütéssel). A 35 éves Michalczewski kilenc év alatt 23-szor védte meg WBO világbajnoki övét, 48 fellépéséből ellenfelei csak hétszer bírták végig bokszolni a meccset.

A profibox internetes honlap szerint Michalczewski pályafutása végéig összesen három rekordot akar megdönteni. Rocky Marciano 49 mérkőzéses veretlenségi sorozata mellett szeretné beállítani Joe Louis világbajnoki címvédéseinek rekordját is. Louis 1937 és 1948 között 25-ször védte meg címét és ha a "Tigris" hozza hátralévő két meccsét, ő is eléri ezt a számot.

Az előző két rekordhoz két meccset, a harmadikhoz azonban már csak egyet kell nyerni. Ez ugyanis Archie Moore rekordja, aki a leghosszabb ideig volt félnehézsúlyú világbajnok. Moore összesen 9 év és 2 hónapig őrizte meg az 1952-ben szerzett félnehézsúlyú világbajnoki címét. Dariusz jelenleg 9 év 1 hónapnál tart.

"Gonzalez remek öklöző, méltó arra, hogy Dariusz ellene próbálja beállítani Marciano rekordját" - mondta Klaus-Peter Kohl, az Universum Box Promotion (itt bokszol Erdei Zsolt is) mérkőzésszervezője. Michalczewskinek, egyébként a visszavonulása utáni időkről is kész tervei vannak, mint mondta riporterként szeretne dolgozni. Erre valószínűleg meg is lesz minden lehetősége, egy lengyel kereskedelmi tévé már fel is kérte, hogy vezessen egy talkshow-t.