Kokó: Nagy Jani valójában nem nyerte meg

2003.10.28. 16:58
Kovács István, a hétvégén szokatlan körülmények között véget ért Nagy János-Julio Pablo Chacón kisvilágbajnoki címmeccs ellenőre szerint feltehetően új mérkőzést írnak ki a két résztvevőnek. Döntés a jövő héten várható a Miamiban összeülő bizottságtól. Az egykori profi világbajnok úgy véli az összecsapás befejezésekor még "inkább az önmagához képest némileg visszafogottabb teljesítményt nyújtó Chacón vezetett".
Index: Azt olvashattuk a Nemzeti Sportban, hogy az argentinok az Ön elfogulatlan jelentésében reménykednek. Megírta már?

- Már írom. Ez egy olyan meccs volt, amelyikre semmiképpen sem szabad spongyát borítani, mert megannyi jelentős bírói tévedés, műhiba történt. Ez pedig a sportág megcsúfolása a nagyfokú elfogultság miatt.

Index: Előfordulhat az, hogy megsemmisítik az eredményt?

- Előfordulhat, de nem ez a legvalószínűbb lehetőség.

Index: Hanem?

- Hanem, hogy új mérkőzést írnak ki - semleges pályán -, ám ettől függetlenül nem törlik a szombati eredményt. Így annak eredménye továbbra is érvényes marad, de még egy meccset kell játszaniuk. A szombati meccs végkimenetele egyébként annyira egyedülálló, hogy a döntőbizottság bármilyen döntése indokolható lesz.

Index: Mikor várható a határozat?

Abszolút nézőcsúcs
A szombati mérkőzés nézettsége az AGB Hungary felmérése alapján 3.5 millió volt, ami példátlan a magyar televíziózás történetében. Miló Viktória világbajnoki címvédő mérkőzését 2.5 millióan kezdték el nézni és mire a végéhez ért a meccs, már 2.8 millióan kapcsoltak a gálát közvetítő TV2 műsorára. Nagy János és Julio Pablo Chacón küzdelme 3.2 millió nézőt vonzott a képernyők elé, de a meccs végére már 3.5 millióan követték figyelemmel az eseményeket. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a 18 és 49 éves korosztályt tekintjük, minden második ember nézte a meccset.

- A jövő héten Miamiba repülök, ott elemezzük ki a bíróbizottsággal, a pontozókkal valamint a menedzserekkel a hibák súlyosságát, és ezután születhet határozat. Azon fogok fáradozni, hogy mindenképpen igazságos döntés szülessen, ami mindkét fél számára elfogadható, egyszersmind megemészthető. Nem Nagy Janit fogom képviselni, és nem is Chacón érdekeit, hanem a profi bokszét. Döntési jogköröm nincs, ahogyan a találkozón sem volt, mégha hallottam is ilyen vélekedéseket. Én csak presszionálhattam a német bírót, aki meglehetősen indiszponált volt. Én csak ismertettem a lehetőségeket, amelyek közül választhatott a kialakult helyzetben. Zielke urat egyébként igencsak megviselték a történtek, az öltözőben kis híján sírva fakadt. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy ritkán ennyire egyértelmű valakinek a kizárólagos felelőssége.

Index: Eltilthatják őt?

- Komoly esély van rá. Annyi biztos, hogy mi már soha többet nem fogunk együtt ténykedni. Ám mindez igaz a pontozóbírókra is, hiszen ők sem álltak feladatuk magaslatán. Mert valljuk meg, nem volt reális az, hogy Jani a tizedik menetben előnyben volt. Mi több, még a döntetlen sem volt valós eredmény, mert inkább az önmagához képest némileg visszafogottabb teljesítményt nyújtó Chacón vezetett. Hozzáteszem, az is túlzás, amit a mellettem ülő pártatlan és nem tevékenykedő pontozónál láttam, aki szerint Chacón négypontos vezetését. Szoros meccs volt, de Jani nem győzött. Tudom, most sokakban felmerül, hogy csak féltékenységből, "savanyú a szőlő"-alapon mondom mindezt, mert én két éve kikaptam az argentintól. Ezt azonban vissza kell utasítanom, mert ez a valóság. Azt ajánlom mindenkinek, nézze meg még egyszer a meccset, hang nélkül, számolja az ütéseket, és akkor nyilvánvalóan kiderül: Chacón volt előnyben. Kénytelen vagyok azt mondani, hogy Nagy Jani, aki remek, várakozás feletti teljesítményt nyújtott: a győzelem vesztese. Biztosak lehetünk ugyanis abban, hogy nem így akart nyerni.

Index: Alighanem élete legproblémásabb találkozója volt a szolnoki.

- Így van. Húsz meccsen vagyok már túl ellenőrként, de most volt a legtöbb dolgom és gondom. Úgy vélem, hogy legalább én nem hibáztam, és morálisan sem kérdőjelezhető meg a ténykedésem.

Index: Nem bánta meg, hogy elvállalta a megbízatást?

- Az előbb elmondottak alapján, nem. Bár tény, felesleges is mondanom, rengeteg pikantériája volt a meccsnek.