A sztárbíró cáfolja Kokót

2003.10.30. 08:52
Daniel Van de Wiele neve a profi bokszban jártasaknak ismerősen hangzik: az első Lennox Lewis - Hasim Rahman meccsen ő számolta ki a brit óriást Dél-Afrikában. A világ egyik legjobb bírája jelen volt a szolnoki bokszgálán, mit több, Kovács István az ő pártatlan pontozására hivatkozva állítja, hogy Nagy János valójában nem nyerte volna meg a meccset. A belga sztárbíró viszont a profibox című szakportálnak és a Nagy János hivatalos honlapjának adott interjújában megcáfolta a WBO magyar supervisorát, szerinte korrekt ítélet született.
Ön, mint nagy tekintélyű sokat tapasztalt rutinos nemzetközi bíró, hogyan vélekedik a Nagy - Chacón mérkőzésről, és az azt követő eseményekről?

Van de Wiele: Úgy gondolom, hogy Chacón lebecsülte Nagyot és nem készült fel eléggé. Nagy nagyszerűen teljesített, sok ring melletti néző meglepetésére. Nagy egyáltalán nem volt megilletődve ellenfele hírnevétől és minden lehetőséget megragadott.

Mi a véleménye a mérkőzésvezető, Axel Zilke teljesítményéről?

Van de Wiele: Axel egy nagyon becsületes fickó és nagyszerű barát, de nem egy mérkőzésvezető, ellenben kiváló pontozóbíró.

Mit gondol a tizedik menetről? Szimulált Chacón, vagy sem?

Van de Wiele: Az ütés minden kétséget kizáróan túlságosan mélyre ment. De mivel a profi bokszolók védőövet viselnek, úgy gondolom, hogy az öt perc elég kellett, hogy legyen a felépülésére. Számomra úgy tűnt, hogy ellenfele leléptetésére játszott. De ez nem szerepel a szabályokban.

Ön szerint Nagy direkt ütött mélyre?

Van de Wiele: Nem, biztosan nem volt szándékos. A stílusokból fakadt a probléma. Véleményem szerint a tizedik menetben történteket meg lehetett volna előzni. A probléma a negyedik menetben kezdődött. Már akkor is mélyütés történt, de a bíró rászámolt Chacónra. Ha ekkor a bíró számolás helyett erélyesebben lép fel, folytatásra szólítva fel Chacónt, akkor jobban kézben tarthatta volna a mérkőzést. Nagy legalább négyszer ütött mélyre (a negyedik, a kilencedik - amikor megintették -, a tizedik menetben és még egyszer a negyedik és a kilencedik menet között, de már nem emlékszem pontosan). Úgy gondolom, hogy az eredmény korrekt, de a cirkusz a végén elkerülhető lett volna egy határozottabb bíróval, aki másképp kezelte volna a mérkőzést, és nem hagyott volna lehetőséget a végén Chacónnak a bohóckodásra.

Véleménye szerint tudta volna folytatni a meccset Chacón, ha akarja?

Van de Wiele: Igen, tudta volna, és folytatnia is kellett volna. Egy korábbi nagy világbajnoknak fel kellett volna állnia és végigküzdenie a meccset.

Ön szerint lesz visszavágó?

Van de Wiele: Nem hiszem. Esetleg a WBO elrendeli, de nem hiszem, hogy Nagy menedzsmentje érdekelt ebben. Mit nyerhetnek, ha még egyszer összecsapnak Chacónnal?