Erdei Budapesten bokszolhat a világbajnoki övért

2003.11.11. 09:17
Kézzel fogható közelségbe került, hogy Budapesten vívja első világbajnoki címmeccsét Erdei Zsolt. Az Universum Boksz Promotion magyarja a Sportarénában léphetne a szorítóba a mexikói Julio César González ellen, aki éppen a német istálló büszkeségét, Dariusz Michalczewskit fosztotta meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övétől.
Minden eddiginél rangosabb bokszgálát rendezhetnek januárban Magyarországon, és visszatérhet a sportág az újjáépült BS-be, a mostani Budapest Sportarénába. A tárgyalások már folynak az Universum Boksz Promotion, a német ZDF televízió és persze Dámosy Zsolt menedzser között arról, hogy alig két hónap múlva Erdei Zsolt a fővárosban bokszoljon a WBO (Boksz Világszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki címéért a mexikói Julio César González ellen - írta a Nemzeti Sport.

"Olyan magaslatok, amelyekről korábban csak álmodoztunk"

Branco-Michalczewski és Gonzalez-Erdei döntők
Noha a korábbi félnehézsúlyú világbajnok Dariusz Michalczewski (48-1-0; 38 KOs) egyelõre nem döntötte el, hogy folytatja-e profi ökölvívói pályafutását, a WBA (Bokszvilágszövetség) már a hétvégén a szövetség világbajnoki ővének veterán védője, Silvio Branco (49-6-2; 30 KOs) elsõszámú kihívójaként rangsorolta új félnehézsúlyú ranglistáján. Ez azt jelenti, hogy a Tigris rögtön visszatérõ mérkõzésén lehetõséget kaphat a szervezet világbajnoki címének megszerzésére. Erdei Zsolt egyik barátjának a magyar bokszoló honlapján publikált cikke szerint mindez a WBO világbajnoki övét Michalczewskitől elnyerő Gonzalez és Erdei címmérkőzését valószínűsíti. (Gonzalez következő címmeccsét ugyanis mindenképpen az Universum rendezheti, amely viszont Michalczewskit feltehetően a WBA-övért küldi harcba).

"Azt hiszem, hatalmas lehetőség előtt áll Erdei Zsolt, és vele együtt mi is" - mondta a sportnapilapnak Dámosy Zsolt. - Madárnak esélye lehet arra, hogy visszaszerezze a Dariusz Michalczewski által kilenc évig birtokolt világbajnoki övet az Universumnak, azt hiszem, felesleges ecsetelni, ez mit jelentene a bokszvilágban. Nem Zsolt lenne az esélyes, ezt ő is nyilatkozta, ettől függetlenül hiba lenne őt megfosztani a lehetőségtől, hogy megpróbálja. A menedzser szerint már csak azért is hihetetlen az egész, mert jó esély van arra, hogy a ZDF televíziós társaság elfogadja a González-Erdei találkozót főmérkőzésnek, persze, egy másik meccsel együtt. "Ha tényleg övé a főmeccs, olyan magaslatokba jutnánk el, amilyenekről korábban csak álmodozni mertünk" - véli Dámosy.

A menedzser szerint "Madár" akkor lehetne igazán nagy sztár Németországban, ha megverné Gonzálezt, aki a németek hősét, Miczalczewskit verte meg, de szerinte egyelőre túl nagy falatnak tűnik a gála. Többek között az időhiány miatt, ami Erdeit szorítaná, hiszen két hónap állna csak rendelkezésre a felkészüléshez, de a szervezőknek se, állna sok idő a rendelkezésükre. "Még semmi konkrétum sincs az ügyben, csak tárgyalások zajlanak. Ha igazán akarunk valamit, akkor a hét végéig bejelentéseket kell tennünk" - szögezte le Dámosy Zsolt. A WBO-nak, az Universumnak és a ZDF-nek rá kell bólintania a találkozóra.

"Álmai álmai" a Budapest Sportaréna

A gála szervezője tudja, az egyetlen lehetséges helyszín a Budapest Sportaréna lenne, de kicsit tart attól, hogy sikerülhet-e a 10-12 ezres csarnokot megtölteni. "Ha elfogadják Budapestet, rábólintanak a González-Erdei meccsre, az hatalmas, minden eddigi Kokó-gála sikerét felülmúló dicsőség lesz a számunkra."

Erdei a szeptemberi, Juan Nelongo Perez elleni kisvilágbajnoki címmeccs után az Indexnek úgy nyilatkozott, "álmaim álma lenne a Budapest Sportarénában vívni életem első világbajnoki címmeccsét, de tudom, ez hatalmas szervezési munkával járna".