Nem örültek Kokónak Gonzálezék

2004.01.16. 12:51
Az amatőrök között világbajnoki címet szerző Erdei Zsolt szombat este a profik között is a legjobb lehet. A Boksz Világszervezet (WBO) címvédője, a mexikói Julio Cesar González élete legjobb formájában érzi magát, a tíz centivel alacsonyabb magyar öklöző azonban mégsem esélytelen. Az Index a meccs ellenőrének, és más szakemberek véleményére volt kíváncsi.
Szombat este Karlsruhéban Erdei Zsolt élete eddig legfontosabb profi mérkőzésén lép ringbe. Az eddig hibátlan mérleggel - tizennyolc meccset nyert, tizenhármat KO-val - rendelkező félnehézsúlyú öklöző tíz centivel alacsonyabb mexikói ellenfelénél, de ebből a tényből komolyabb következtetéseket nem lehet levonni, mert eddig szinte nem is akadt olyan riválisa, akinél magasabb lett volna.

Michalczewski ellen végig irányított González

A prof pályafutása során mindössze egy vereséget begyűjtő (csupán a súlycsoport királyától, Roy Jones Jr.-tól kapott ki; 35-22-1) González októberben hódította el a világbajnoki címet Erdei klubtársa, Dariusz Michalczewski ellen. A lengyel klasszis pontozással maradt alul Hamburgban, az igen kellemetlen stílusú mexikói végig irányította a meccset.

A mérkőzés ellenőre, Kovács Kokó István szerint számos érv szól Erdei mellett. "Amennyiben képes ráerőltetni akaratát, sok mozgásra és váratlan ütésekre és kombinációkra alapuló bunyóját ellenfelére, akkor elképzelhetetlennek tartom, hogy ne köthessem a derekára a bajnoknak járó övet. Pszichésen biztosan bírni fogja, akár a tizenkét menetet is" - értékelt.

Szellemileg is nagy csata lesz

A korábban szintén universumos profi világbajnok hozzátette: Madárnak nagyon ügyelnie kell González felütéseire, mert Michalczewskit is ezzel a fegyverével győzte le. "Zsolt felnőtt a feladathoz, érett taktikus bunyót fog bemutatni. Kiváló küzdő típus, nem riad vissza a lehetőségtől, mi több: inkább feldobja. Nem fogja nyomasztani, hogy világbajnok lehet, mint ahogy az sem, hogy ez lesz az első olyan külföldi meccse, ahová nagyon sok magyar szurkoló elkíséri. Szerintem akár ötszázan is ott lehetnek majd a helyszínen."

"Biztos vagyok benne, hogy nagy csata lesz, és nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is" - összegzett az első magyar profi bokszvilágbajnok.

Kokó: Felajánlottam a lemondásomat

Kokó az Indexnek elárulta, hogy González menedzsere nem örült annak a hírnek, hogy ő lesz a találkozó ellenőre, hiszen Madár jó barátja. "Azonnal jeleztem Norman úrnak - egyébként őt is ismerem -, hogy lemondok, de a WBO vezetői megnyugtattak, maradhatok, és végezhetem a dolgomat."

Már a pénteki mérlegelésnél lesz feladata Kokónak, hiszen neki kell levezetnie a procedúrát, és a súlyokat rögzítenie a jegyzőkönyvekbe. A mérkőzésen pedig a szabályok betartatására kell ügyelnie. "Nem először leszek ellenőr olyan címmeccsen, amelyiken egy barátom csatázik, így nem lesznek furcsa érzéseim. Azt leszámítva, hogy csak titokban szurkolhatok" - jegyezte meg.

Csötönyi: Van remény, de nem sok

A baráttal szemben visszafogottabban értékeli Erdei esélyeit Csötönyi Sándor, a hazai boksz-szövetség elnöke. "Van remény a győzelemre, de nem sok. Úgy gondolom, hogy Erdei boksztudásával nincs semmi gond, de nagyon hiányoltam egy komoly felvezető meccset. A szeptemberi szegedi találkozó óta ugyanis nem volt értékelhető meccse. Nagyon figyelnie kell a gazdaságos mozgásra, beugrásokból indított gyors ütésekkel kell operálnia, csakis ez lehet a mexikói monoton bunyójának ellenszere."

Béres és Sdunek biztos a győzelemben

Az olimpiai bronzérmes bokszoló, Michalczewski korábbi edzőpartnere, Béres Zoltán sokkal bizakodóbb. "Madár meg fogja verni a mexikói világbajnokot, még az is könnyen meglehet, hogy nem is megy végig a tizenkét menet. Zsolt kombinatív bunyójára nem készülhet fel ideálisan González. Erdei jobban védekezik Dariusznál, és ez a képessége nagyon sokat ér majd a meccsen. Szerintem az ütései is erősebbek, mint a lengyelé, nem lennék szívesen González helyében."

Fritz Sdunek, Erdei edzője is biztos a sikerben. "Visszaszerzi Dariusz övét" - jelentette ki határozottan. A német szakember így indokolt: "Zsolt előnye, hogy gyorsak a reflexei, robbanékony és nagy az ütőereje."

A karlsruhei gálán Erdei tehát visszaállíthatja klubja, az Universum Box Promotion megrendült tekintélyét, hiszen a hamburgiak egy év alatt hét világbajnoki címet vesztettek el, többek között Vlafgyimir Klicskót, Dariusz Michalszewskit és Artur Grigorjant is letaszították az ellenfelek a trónról.