Erdei állíthatja helyre az Universum dicsőségét

2004.01.16. 13:32
Az elmúlt három évben sorra veszítette el a világbajnoki címeket a német boksz klub, az Universum Boksz Promotion. Most szombaton Erdei Zsolt állíthatja helyre a klub tekintélyét.
Szinte pontosan három éve, 2001. január 27-én Kovács István a tizenkettedik menetben kiütötte a dominikai Antonio Chielo Diazt és megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) világbajnoki címét. Ezzel az Universum Box Promotionnak már kilenc világbajnoka volt. Egészen az év júniusáig, amikor a magyar öklöző kikapott az argentin Chacóntól. Ez a vereség utólag úgy tűnik, a német klub vesszőfutásának kezdete volt.

Ennek első jele volt, amikor nem sokkal később a SAT1 német csatorna bejelentette, nem hosszabbítja meg a következő nyáron lejárt szerződését a hamburgi klubbal. Ezen még az sem segített, hogy a klub öklözője, Vlagyimir Klicsko vezette az amerikai internetes szaklap, a Fightnews világranglistáját, megelőzve Tysont és Lewist is.

Kokó veresége ellenére is, 2002 elején a profi ökölvívó-szervezetek világranglistáin elfoglalt első helyek száma alapján az Universum még a legeredményesebb klub volt. Ez az év még többnyire a sikerektől volt hangos, hiszen a WBO tizenötödik kongresszusának díjkiosztó gáláján a hamburgi istálló öt kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A következő év aztán a nagy csalódások éve lett. Márciusban Vlagyimir Klicskót alig több mint három perc alatt "kivégezte" a dél-afrikai Corrie Sanders, ezzel elvette vetélytársától a WBO nehézsúlyú világbajnoki övét. Vlagyimir legközelebb csak szeptemberben lépett a kötelek közé, egy számára ideálisnak mondható ellenfél, a sehol sem jegyzett Fabio Moli ellen.

Közben azonban bátyja, Vitalij az év meccsén technikai KO-val kikapott Lennox Lewistól a Boksz Világegyesület (WBA) nehézsúlyú világbajnoki övéért vívott találkozón. Szakértők - és a pontozóbírók - szerint ugyan Klicsko volt a jobb, a mérkőzésvezető döntése értelmében mégis az angolt hozták ki győztesnek. (Az ukrán arcát a találkozó után nem mellékesen hatvan öltéssel kellett összevarrni.) A rossz sorozat ellenére decemberben már mindketten úgy nyilatkoztak: eljön még az ő idejük, igaz az is felmerült velük kapcsolatban, hogy esetleg elhagyják az Universumot.

A hamburgiak rossz sorozata ezzel még nem ért véget, hiszen október 20-án az istálló legnagyobb sztárjának számító Dariusz Michalczewski a WBO félnehézsúlyú bajnoki címéért folytatott mérkőzésen elvesztette profi bokszpályafutása negyvenkilencedik mérkőzését Julio César Gonzálezel szemben. Így nem sikerült beállítania a legendás Rocky Marciano világcsúcsát és a világbajnoki övet is elvesztette.

Az elmúlt hétvégén az évek folyamán milliomossá gazdagodó, majd rövid idő alatt mindent elvesztő Artur Grigorjan is kikapott a WBO könnyűsúlyú világbajnoki címéért kiírt összecsapáson. Igaz az egy súlycsoporttal lejjebb a világ legjobbja címet besöprő Acelino Freitas győzelme szinte előre borítékolható volt. A 35 meccséből 31 KO-val rendelkező brazil a találkozó folyamán négyszer is padlóra küldte a címvédőt.

A "bukottak":
2001. júniusa óta, az alábbi Universumos világbajnokok buktak el: Vlagyimir Klicsko, Juan Carlos Gómez, Dariusz Michalczewski, Armand Krajnc, Artur Grigorjan, Kovács István, Michele Aboro, Daisy Lang. Jelenleg mindössze két világbajnokkal (egy férfi és egy női), Felix Sturmal, Regina Halmichhal büszkélkedhetnek.