Kótai Mihály címvédésre készül

2004.01.30. 10:51
A nagyváltósúlyú világbajnok a magyar bunyósok közül elsőként védheti meg - igaz nem túl magasan jegyzett - WBF-címét. Ellenfele, a francia Seka ötször kapott ki a profi pályafutása során, "Tornádó" ugyanakkor mindössze egyszer.
Az amatőrök között Európa-bajnoki bronzéremig jutó Kótai Mihály tavaly júniusban huszonharmadik profi meccsén, Londonban szerezte meg a Boksz Világalapítvány (WBF) szervezet nagyváltósúlyú világbajnoki övét az orosz Oligov ellen. Kótai a tizenkettedik menetben pontozással bizonyult jobbnak ellenfelénél.

Október helyett januárra csúszott az első címvédés

A boxrec.com internetes szaklap világranglistáján 48. helyen álló Kótai - Erdei a hatodik súlycsoportjában - azóta nem védte meg címét, noha úgy tűnt, már októberben megteheti, de szeptemberben váratlanul kikapott zimbabwei Fari Musiyiwától.

Veresége után hamarosan megvált a megváltónak hitt német Teo Kerekeschtől, egyszersmind felkészülésének irányítását Gary Storey vette át. Azóta két meccsen bokszolt, komolytalan osztrák riválisát az első menetben padlóra kényszerítette, Puerto Ricóban azonban a hatodik menetben nyert a Tornádó névre elkeresztelt magyar öklöző.

Kótai menedzserével készült a meccsre

Kótai legyőzőjének, Musiyiwának szeretett volna visszavágni, de a bokszszervezetek között jó esetben a hatodikként rangsorolt WBF vezetése nem fogadta el őt kihívónak. A nyíregyházi születésű magyar bajnoknak így a francia Monney Sekával kell kiállnia.

Érdekesség, hogy Kótai miután hazatért a Manny Paquiao-val folytatott edzőtáborozásáról, nem utazott el Angliába, hanem menedzserével, Veress Lászlóval készült fel címvédésére.

Mennyire veszélyes a "Veszély"?

A Polish Box Promotion versenyzője ennek ellenére magabiztos győzelmet vár, mert a 27 éves Seka 14 győzelme mellett öt vereséget és döntetlent is elkönyvelt már, és hisz benne, hogy gyors ritmusváltásaival képes megzavarni néhány centivel magasabb ellenfelét. Seka egyébként neves bokszolókkal mindeddig nem találkozott. A 2002-es éve kifejezetten gyengére sikeredett, mert öt meccséből háromszor alulmaradt.

Ha minden igaz, azóta fejlődött, de korántsem ő az esélyes, mégha a "Veszély" becenévre is hallgat.