Kótai megvédte világbajnoki címét

2004.01.31. 21:04
A WBF (Boksz Világalapítvány) világbajnoka Kótai Mihály a francia Monney Seka ellen megvédte a tavaly júniusban megszerzett világbajnoki címét. A londoni összecsapáson a magyar öklöző tizenkét menetben egyhangú pontozással bizonyult jobbnak ellenfelénél.
Kótai már a találkozó előtt úgy nyilatkozott, egy nagyon jó felkészülésen van túl, és bízik benne, nem tart tizenkét menetig a találkozó. A Polish Box Promotion magyarja eredetileg a 25. találkozójen elszenvedett eddigi egyetlen vereségéért szeretett volna visszavágni Musiyiwának, de őt nem fogadták el kihívónak. A magyar bokszoló az Egyesült Államokból hazatérve (ahol egy teljes hónapig készült és Manny Paquiao-val is edzett együtt) nem edzőjével Gary Storey-el, hanem Veress Lászlóval készült fel címvédésére.

Az első menetben mindkét fél nyílt sisakkal esett ellenfelének, de komoly előnyre egyikük sem tudott szert tenni. A magyar öklözőt ugyan egy mély ütés nyomán figyelmeztették, de ennek ellenére is az ő sikerét hozta az első három perc. A folytatásban is Kótai irányított, de ellenfele végig partiban volt. Rengeteg dulakodás és közelharc jellemezte az egyébként nem túl látványos összecsapást.

A találkozó felénél Kótai vezetett, egyre több tiszta ütés ült Seka fején. A magyar bokszoló a folytatásban is végig meggyőzően bokszolt, nem férhetett kétség sikeréhez. A pontozók végül 119-110, 119-112 és 119-112 arányban látták jobbnak Kótait. Győzelmével Kótai lett az első magyar öklöző, aki megtudta védeni világbajnoki címét.

Nem járt sikerrel Matolcsi József, aki szintén Londonban szenvedett pontozásos vereséget a kongói Ted Bami ellen. Bami egyértelműen jobb volt, amit jelez, hogy a magyar öklöző kétszer is padlóra került