Lennox Lewis visszavonul

2004.02.05. 11:49
Brit sajtóértesülések szerint a nehézsúlyú bokszvilágbajnok, Lennox Lewis pénteken bejelenti visszavonulását. A WBC szervezet legjobbja március elejéig kapott haladékot, hogy megnevezze az ukrán Klicsko elleni visszavágó időpontját, de szakemberek biztosra veszik pályafutásának befejezését.
Úgy tűnik, hogy a harmincnyolc éves angol nehézsúlyú bokszbajnok, Lennox Lewis tavaly június 21-én vívta karrierje utolsó mérkőzését. Lewis az ukrán Vitalij Klicskóval mérte össze erejét, és az Universum klasszisát a hatodik menetben léptették le, miután a mérkőzésvezető úgy döntött - fölénye ellenére -, veszélyezteti egészségét a folytatás. (Végül hatvan öltéssel kellett összevarrni arcának sebeit.)

Tizenötmillió font volt a tét

Lewis azóta nem bokszolt - Klicskónak amúgy visszavágót ígért a ringben -, és januárban úgy látszott, kiáll az ukrán óriás ellen. Erről a HBO mozicsatorna által beígért tizenötmillió font győzhette meg. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy péntekre nagyszabású sajtókonferenciát hívott össze Lewis menedzsmentje, és a brit sajtó abból következtet a visszavonulására, hogy egy "szimpla" meccsbejelentésnél nem sereglik össze a bunyóst felkészítő egész team.

A visszavonulás a helyes döntés

A korábbi világbajnok, Duke MacKenzie azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy megérti az amatőrök között olimpiai bajnoki címig jutó öklöző döntését, mert tizennégy éves profi pályafutása alatt mindent elért. A legnagyobb ellenfeleit eddig mind legyőzte, nem menekült el senki elől, neki már nem kell bizonyítania rátermettségét; dollármilliókat keresett, úgyhogy elégedett lehet teljesítményével. "Nincs értelme egy újabb kockázattal teli összecsapásra kiállnia" - magyarázta.

Edzője már októberben a visszavonulásról beszélt

MacKenzie elmondta, mások is osztják a véleményt, de még a szurkolói is inkább azt javasolják Lewisnak, hagyja abba, ne egy esetleges vereséggel vonuljon vissza. "Helyes döntés hoz, ha befejezi" - összegzett az egykori bajnok. MacKenzie szavait alátámaszthatja, hogy Lewis edzője, Emanuel Steward már október végén erről nyilatkozott.