Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lennox Lewis visszavonult

2004.02.06. 14:58
A várakozásoknak megfelelően bejelentette visszavonulását brit Lennox Lewis, a WBC nehézsúlyú világbajnoka. "Itt az ideje, hogy jöjjenek a fiatalok" - mondta az egykori olimpiai bajnok, hozzátéve, már nem tud száz százalékot nyújtani, ezért hagyja abba. A megüresedett trónért várhatóan az ukrán Vitalij Klicsko és dél-afrikai Corrie Sanders küzd majd meg.
"Nagyon nehéz dolog világbajnoki címet szerezni, de még nehezebb azt újra és újra megvédeni. Úgy gondolom, aki már nem képes száztíz százalékot nyújtani a ringben, az jobb, ha befejezi" - indokolt Lennox Lewis abból az alkalomból, hogy bejelentette profi ökölvívó karrierjének befejezését. A negyvennégy mérkőzés (41 győzelem/2 vereség/1 döntetlen) után visszavonuló harmincnyolc éves szupersztár londoni sajtótájékoztatóján azt mondta, "Itt az ideje, hogy jöjjenek a fiatalok."

Halogatta a Klicsko elleni mérkőzést

A brit sajtó már csütörtökön valószínűsítette, hogy Lennox véglegesen abbahagyja a bokszot. A Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú profi világbajnoka már jó ideje halogatta a Vitalij Klicsko elleni visszavágót. Lewisnak ugyanis az universumos ukrán elleni, tavaly június 21-i volt az utolsó összecsapása. Klicskót a hatodik menetben léptették le, miután a mérkőzésvezető úgy döntött - fölénye ellenére -, veszélyezteti egészségét a folytatás. (Végül hatvan öltéssel kellett összevarrni arcának sebeit.)

A WBC március 1-ig adott haladékot a világbajnoknak, hogy megnevezze a visszavágó időpontját, amire még a ringben ígéretet tett. Amikor azonban meghirdette pénteki tájékoztatóját, egyértelmű volt, Lewis nem a Klicsko elleni mérkőzéssel akar foglalkozni, hanem saját karrierjének végét akarja bejelenteni.

Holyfield, Rahman, Tyson és Klicsko is a legyőzöttek között

A Londonban született klasszis kilencéves korában költözött édesanyjával Kanadába, s az 1988-as szöuli nyári játékokon már új hazájának színeiben lett olimpiai bajnok. Később profinak állt, majd 1992-ben már újra brit színekben szerepelt. 1993-ban lett először világbajnok, miután a WBC üresen maradt trónjáért vívott találkozón legyőzte Tony Tuckert. Címét egy évvel később Oliver McCall-lal szemben vesztette el, aki kiütötte őt a második menetben. 1997-ben aztán visszavágott McCallnak, így újra övé lett az öv.

Pályafutása csúcsára 1999. november 13-án ért el, amikor második találkozójukon - a döntetlenre végződött ütközetüket követően - legyőzte Evander Holyfieldet, így egyesítette a három nagy szervezet (WBC, IBF, WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét.

McCall mellett csupán egy öklöző, az amerikai Hasim Rahman tudta legyőzni Lewist, utóbbi 2001. április 21-én, ám még abban az évben visszavágott neki is. Lewis Rahman elleni meccsét követően csak Mike Tysonnal (2002. június 8.) és Vitalij Klicskóval (2003. június 21.) mérkőzött. Gene Tunney és Rocky Marciano után ő a harmadik nehézsúlyú, aki pályafutását uralkodó világbajnokként fejezi be.

A WBC megüresedett trónjáért várhatóan az ukrán Vitalij Klicsko - Erdei Zsolt hamburgi klubtársa - és a dél-afrikai Corrie Sanders küzdhet majd meg.