Botrányos döntések a boksz-Eb-n

2004.02.23. 19:24
Az olimpiai kvalifikáció jegyében zajló pulai ökölvívó Európa-bajnokságon újabb magyar, Káté Gyula jutott az athéni részvétel küszöbére. Eközben a horvátországi város csarnoka a botrányoktól hangos: a pontozóbírók több mérkőzést is látottaktól merőben ellentétesen ítéltek meg, egy bosnyák úgy győzött, hogy a meccs során kétszer is a padlóra került. Az angolok óvtak, és így mégis versenyzőjük léphetett tovább.
Magabiztos győzelemmel jutott a nyolc közé a 60 kg-os Káté Gyula a pulai olimpiai kvalifikációs ökölvívó Európa-bajnokságon. Az athéni részvételért bokszoló magyar az első perctől kezdve fölényben volt görög Mariosz Kaperonisz ellen. Az ellenfelet többször a kötelekhez szorította, aki rendre fogásba menekült és fejelt. A vége fölényes, 38-16-os Káté-győzelem lett; a négy közé jutásért, azaz az olimpiai kvótáért kedden a lengyel Marcin Legowskival mérkőzik a magyar ökölvívó.

A plusz 91 kg-os Kurtucz Csaba a tizenhat között búcsúzott a pulai olimpiai kvalifikációs ökölvívó Európa-bajnokságtól. A magyar öklöző az olasz Roberto Cammarellétől szenvedett vereséget, leléptették a negyedik menetben, miután megsérült a szeme. Az ellenfél fölénye egyértelmű volt, a pontozók 27-13-ra látták jobbnak Cammarellét.

Győzelem óvás után

Pontozásos sportág lévén szó, kínos esetekről is érkeznek hírek Pulából. A 91 kg-ban még vasárnap este, az utolsó párban lépett ringbe az angol David Dolan és a bosnyák Memnuh Hadzic. A mérkőzést 23-16-os pontaránnyal a bosnyák nyerte úgy, hogy kétszer is megintették és Dolan láthatóan végig fölényben volt. Az angolok óvtak és az éjszakába nyúló tanácskozáson, majd a hétfő délelőtti ülésen az európai szövetség (EABA) illetékesei végül helyt adtak a tiltakozásnak.

Sírtak, törtek, zúztak

Hétfő délután is botrányba fulladt egy összecsapás: a 60 kilóban a hazaiak reménysége, Filip Palic mérkőzött az azeri Rovsan Huszejnovval és három meneten keresztül kiegyenlített, jó találkozót láttak a szurkolók. A pontozók azonban ekkor 42-22-es döntő fölénnyel Huszejnovot hozták ki győztesnek, amit még a semleges nézők is óriási felháborodással fogadtak. A versenyző sírva nyilatkozott az összecsapás után.

Az elkeseredett Palic előbb az azeri zsűrielnök felé dobta az egyik kesztyűjét, majd a másikkal és a fejvédőjével a pontozókat vette célba. A horvát szövetségi kapitányt, Pero Tadicot a biztonságiaknak kellett lefogni, így az 1980-as években világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szakember csak az egyik monitorban tudott kárt tenni.

A horvátok várhatóan megóvják a végeredményt, így könnyen lehet, hogy a kedd éjszakát is videózással töltik az illetékesek.