Két magyar bronzérem az ökölvívó Eb-n

2004.02.26. 20:13
A magyar csapat számára két bronzéremmel zárult a pulai ökölvívó Európa-bajnokság, miután a 48 kg-os Bedák Pál és a 60 kg-os Káté Gyula is vereséget szenvedett a csütörtöki elődöntőben.
A program megkezdése előtt egy perces gyászszünet volt a repülőszerencsétlenség következtében elhunyt Borisz Trajkovszki macedón államfő emlékére.

Először Káté lépett ringbe és nagyon jól kezdett Dimitar Sztiljanov ellen. Az első menet elején lerohanta a bolgárt, több tiszta találatát a pontozók is értékelték, így 7-1-es előnyre tett szert. Sztiljanov azonban hamar magára talált és a menet végéig felzárkózott (12-10). A folytatásban aztán a bolgár fordított és bár Káté válaszolt ellenfele ütéseire, a mérkőzés felénél már a rivális vezetett 20-19-re.

A világbajnoki bronzérmes magyar ökölvívó továbbra is saját stílusában küzdött, azaz folyamatosan ment előre, de hátránya fokozatosan nőtt és végül Sztiljanov 34-25-re nyert. "Kicsit merev voltam" - mondta tömören Káté a mérkőzést követően.

A következő párban Bedák Pál ellenfele a címvédő orosz Szergej Kazakov volt. A mindössze 19 éves magyar bátran bokszolt, de a tapasztalt ellenfél nem hagyta kibontakozni. Az Európa-bajnok az első menetben négypontos előnyre tett szert, és bár ezt követően kiegyenlített volt a mérkőzés, rutinosan tartotta is ezt, sőt ha kellett, egy-két megelőző ütéssel újabb pontokat szerzett és végül 25-16-ra nyert.

"Elfáradtam a mérkőzés végére, nem tudtam olyan gyors lenni, mint korábban, így nem tudtam Kazakov fizikai fölényét a technikai tudásommal ellensúlyozni - mondta Bedák Pál.

A végeredmény miatt egyik magyar ökölvívónak sem kell szégyenkeznie, mindketten megérdemelten állhatnak fel a dobogóra. A csapat szereplését némi balszerencse is kísérte, de a két érem és az ezzel járó két olimpiai kvóta dicséretes. A bokszolók hozzáállása pedig reményt keltő, ha a hátralévő kvalifikációs versenyeken is legalább a pulaihoz hasonló felfogásban küzdenek, elérhető a hazai szövetség által tervezett 4-6 athéni hely megszerzése.

Az elődöntőben:
48 kg:
Szergej Kazakov (orosz)-Bedák Pál 25-16 pontozásos győzelem
60 kg:
Dimitar Sztiljanov (bolgár)-Káté Gyula 34-25 p.gy.