Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kótai kiütéssel védte világbajnoki címét

2004.04.10. 22:17
A WBF nagyváltósúlyú világbajnoka, Kótai Mihály a második és a harmadik menetet leszámítva uralta mérkőzését, és a tizenegyedik menetben küldte padlóra ellenfelét, Derek Roche-t. Kótai másodszor védte meg világbajnoki címét. Az amatőrök között Eb-bronzérmes öklözőt átmenetileg a leléptetés is fenyegette.
A huszonnyolc győztes meccsen túllévő - egy vereséggel rendelkező - Kótai Mihály az ír Derek Roche ellen élete egyik legnehezebb mérkőzésére készült második címvédésén, Manchesterben. Az ír bunyós kilenc évvel korábban kezdte profi karrierjét, igaz négy címmérkőzése közül valamennyit elveszítette. Neve mellett ennyi vereség szerepel összesen, huszonkilenc győzelme mellett.

Kótai az első menetben megelőző ütéseinek köszönhetően némiképp fölénybe került, de az igen kellemetlen stílusban bunyózó - folyamatosan ment előre - ír riválisa a következő két menetben átvette az irányítást. Roche kemény ütései közül kettőt is beszedett Kótai, az előzetes tervekkel szemben keveset mozgott, otthagyta a fejét, bizonytalanságát pedig jól használta ki ellenfele.

A negyedik menet döntetlen körüli eredményt hozott, és ekkor repedt fel Roche szemhéja. Kótai stílust váltott, elmozgásai sikerültek, az ütései is pontosak voltak, a tőle megszokott "luftok" ezúttal elmaradtak.

A hatodik három percben először állították meg a küzdelmet, mert az orvos megtekintette az ír sérülését. Hamarosan padlóra is került Roche, de a mérkőzésvezető nem számolt rá, mert Kótai alkarja is segített a földrevitelben.

A nyolcadik menettől még nagyobb fölénybe került a magyar bunyós, a tizenegyedikben aztán véget vetett az összecsapásnak, de előtte meleg pillanatokat kellett átélnie, mégha ártatlan is volt.

Történt, hogy állj után - vétlenül - megütötte ellenfelét, aki erre nagyon sportszerűen nem játszott rá, nem számoltatta ki magát, így Kótai megmenekült a leléptetéstől. (Ha Roche-ot kiszámolják, akkor Kótait a szabályok értelmében leléptetik, igaz a bíró sem állt feladata magaslatán.)

Néhány másodperc múlva egy szép kombináció után újra padlóra került az ír bunyós, akit szemlátomást megviselt az ütés, a mérkőzésvezető így beszüntette a párharcot. Kótai ezzel másodszor is megvédte világbajnoki övét.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft