Klicsko: Rejtély, mi történt velem

2004.04.12. 10:38
A nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzést veszítő Vlagyimir Klicsko nem kapott agyrázkódást a kiütése után, de bátyja arra gyanakszik, cukorbeteg. Többen - Roy Jones, Don King, Mayke - visszavonulásra biztatják, ő azonban nem így akarja abbahagyni. Korábbi edzője, Sdunek elárulta: oroszul adott neki tanácsokat, hogy a mostani trénere ne értse.
Alig több mint egy év alatt második kínos vereségét szenvedte el a WBO korábbi nehézsúlyú világbajnoka, az ukrán Vlagyimir Klicsko. Tavaly márciusban Corrie Sanders négyszer küldte padlóra 209 másodperc alatt, a legutóbbi hétvégén Lamon Brewster az ötödik menet végére intézte el, de már előtte is egyszer úgy megsorozta, hogy számolni kellett rá. Mivel az amatőrök között olimpiai bajnok egyik legyőzője sem tartozik az igazán nagy nevek közé, egyre többen tanácsolják azt neki, hagyja abba, nincs értelme a folytatásnak.

Michalczewski: futásban világbajnok Vlagyimir

Roy Jones így indokolt: "ezek után valamennyi ellenfele tudni fogja, hogyan kell megütni, és ezt Klicsko képtelen lesz kivédeni. Másrészt küzdeni sem tud." A félnehézsúly kimagasló klasszisa első mondatával arra célzott, hogy mindkét csúfos vereségénél egy balhorogba "nézett bele".

Henry Maske még ennél is tovább ment: "a veszélyes szituációkban rosszul dönt" - magyarázta. Korábbi klubtársa, Dariusz Michalczewski pedig már gúnyolódott rajta. "Vlagyimir csak az edzéseken világbajnok, különösen a hosszútáv-futásban." Arra egyiken sem tértek ki azonban, hogy megszűnt volna az Universum kockázatmentes ellenfél-választása, bár tény: az Egyesült Államok felé kacsintgató testvérek kizárólag komoly párharcok után kerülhetnek műsorra a tengerentúlon. (A kudarc előtti két legutóbbi meccsét ugyanakkor Klicsko "ürgék" ellen vívta.)

Nem volt erőm befejezni a meccset

Klicsko ennek ellenére nem akar visszavonulni. "Egy ilyen összecsapással nem fejezhetem be a karrieremet" - mondta. A vereség okairól is nyilatkozott. "Rejtély számomra, hogy mi történt. Már az első menet közepén úgy éreztem, hogy gumiból vannak a lábaim, és a folytatásban egyre rosszabbul éreztem magam. Amikor láttam, hogy Brewster a padlón van, majd feláll, már nem volt erőm újra megütni, pedig akkor a magam javára fordíthattam volna a meccset."

A legnagyobb példányszámú német bulvárlap, a Bild egyszerűen csak "Doktor Puhának" nevezi Klicskót, aki kiütése után beszédképtelen volt. Az újság a tavalyi KO-ja után is úgy tartotta, hogy leírta magát, mégha elnézést is kért szurkolóitól.

Sdunek oroszul beszélt, hogy csak Klicsko értse

Korábbi edzője, Fritz Sdunek is elmondja véleményét tanítványáról, aki ott lehetett a ringsarokban, de már nem ő adta elsősorban a tanácsokat, hanem Lewis egykori edzője, Steward. "Éreztem, hogy nem helyes a taktika. Ezért oroszul beszéltem Vlagyimirhez, hogy azt nem értse Steward." Sdunek nem részletezte, mire gondol. Pontos információk egyelőre arról sincsenek, hogy miért szakítottak, bár a pletyka továbbra is él, miszerint az edző azt nyilatkozta, nem bízik már igazán a 28 éves versenyző felemelkedésében.

A két hét múlva a visszavonult Lennox Lewis megüresedő trónjáért ringbe lépő Vitalij Klicsko - ellenfele öccse legyőzője, Sanders lesz -, más okát látja a vereségnek. Szerinte fivére vérében igen magas, az átlagos négyszerese volt a vércukor szintje, de a pontos analízisig megszületéséig még várna a következtetések levonásától.

Ha tényleg cukorbeteg, abba kell hagynia

Jean-Marcel Nartz, az Universum mérkőzésszervezője így reagált a hírre. "Ha igazolódik, hogy cukorbeteg, akkor mindenképpen fel kell hagynia a sportággal. Jómagam is cukorbeteg vagyok, tudom, mit beszélek."