Erdei Zsolt első címvédésére készül

2004.05.07. 15:42
Az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki szerző Erdei Zsolt Dortmundban védheti meg a profik között kivívott világbajnoki övét. A félnehézsúlyú Erdei az argentin Garayjal méri össze erejét, akinek ugyancsak hibátlan az eddigi mérlege.
Szinte pontosan száz nappal ezelőtt, január 17-én Erdei Zsolt a magyar profi ökölvívás harmadik világbajnoka lett, és az első, aki a címvédőt megverve szerezte meg övét. A mexikói Julio Cesar Gonzalez ellen Madár imponálóan öklözött végig, rendkívül okosan osztotta be erejét. Ellenfele szinte nem tudott értékelhető ütést bevinni a tizenkét menet alatt, így nem férhetett kétség a magyar bokszoló sikeréhez.

Amerika meghódítása még várat magára

A győzelem után a Boksz Világszervezet (WBO) friss félnehézsúlyú világbajnokáról több lap is úgy tartotta, máris maga mögé utasította klubtársát, a súlycsoport korábbi menőjét, Dariusz Michalczewskit. (Az Universum vezetése is úgy tartja, hogy a klub egyik legértékesebb versenyzője lett.) Michalczewski azonban ezt a címet több mint húszszor tudta megvédeni, míg Madárnak most szombaton először nyílik alkalma erre.

A szombati ellenfél, Hugo Hernan Garay neve már közvetlenül a címmeccs után felmerült, de később úgy tűnt, valamelyik Klicsko világbajnoki címmérkőzése előtt lép fel a tengerentúlon. Ez a lehetőség a betegsége miatt elúszott, pedig talán ez lett volna számára az igazán kedvező alkalom bunyójának és önmagának megismertetésére. A Gonzalez elleni összecsapásról egyébként sugároztak összefoglalót a tengerentúlon.

Az argentin szeret Európában bunyózni

Aztán szóba került egy Tomasz Adamek elleni meccs is, majd a román származású, de spanyol állampolgár Alejandro Lacatus is képbe került, míg végül létrejött az eredetileg is szóba került Garay elleni meccs.

Az argentin bunyós többször is hangsúlyozta, nem látta magyar ellenfelét, de biztos győzelmében, mi több, már a győzelemhez vezető taktikát is kidolgozta. Az eddigi húsz meccsén veretlen dél-amerikai bokszolót nem zavarja, hogy Európában kell ringbe lépnie, mint mondta, mindig is jobban szeretett hazájától távol bokszolni.

Útban a milliók felé

A világranglistán harmadik Erdei Zsoltot régi-új edzője Fritz Sdunek készítette fel, aki többször is hangsúlyozta, Garayt - akinek magyaros hangzású neve ellenére nincsenek magyar felmenői - csak tökéletes felkészültséggel lehet megverni, hiszen a fiatal bokszoló már Lakatust is megverte. Mégpedig Madridban, és pontozással, vagyis egyértelmű volt a fölénye.

Mindent egybevéve, Erdei valamelyest esélyesebb, és nagyszerű alkalom kínálkozik számára, hogy elinduljon a milliók felé vezető úton is. A karlsruhei világbajnoki címe után ugyanis nem kapott jelentős összeget, és mint mondta: nem szeretne megélhetési bokszoló lenni. A Blikk egyébként úgy tudja, tizenötmillió forintot kap a meccsért.