De la Hoya történelmi győzelme

2004.06.06. 15:50
Az amerikai Oscar de la Hoya a Las Vegasban rendezett ökölvívógálán vitatható győzelmet aratott a német Felix Sturm ellen. Diadalával megszerezte Boksz Világszervezet (WBO) középsúlyú bajnoki címét, ezzel ő az első ökölvívó a világon, aki aki hat súlycsoportban ért a csúcsra.
Történelmi győzelmet aratott Oscar de la Hoya, aki pontozással nyert a Boksz Világszervezet (WBO) középsúlyú bajnoka, a német Felix Sturm ellen Las Vegasban. A 31 éves amerikai csillag ezt megelőzően négy nagy profi szervezetnél (WBO, IBF, WBC, WBA) összesen öt kategóriában volt már világbajnok, s most a középsúlyban is a trónra ült, így ő lett az első ökölvívó, aki hat súlycsoportban ért a csúcsra.

A Las Vegas-i MGM Grand komplexumban rendezett ökölvívó gálán a barcelonai olimpiai aranyérmest mindhárom pontozó 115-113 arányban látta jobbnak. Ezen legjobban Sturm volt ledöbbenve, aki ugyan kevesebbet ütött, mint riválisa, viszont ütései sokkal tisztábbak, pontosabbak voltak.

A 25 esztendős Sturm - aki a hamburgi Universumban Erdei Zsolt klubtársa - visszafogottabban kezdett, a találkozó felétől azonban már ő irányított, csak az volt kérdéses, mikor üti ki de la Hoyát. Ez nem sikerült, így a három amerikai pontozó "hazapontozott". Ez azt jelenti, Sturmnak nem sikerült jól a bemutatkozása Amerikában, hiszen 20 győzelem után elszenvedte első vereségét a profik táborában.

De la Hoya tavaly szeptemberben - sokak szerint vitatható módon - elvesztette a WBC és a WBA nagyváltósúlyú koronáját, miután pontozásos vereséget szenvedett a szintén amerikai Shane Mosley-tól. A találkozó előtt Golden Boy - ahogy de la Hoyát becézik - azt mondta, ha kikap, visszavonul, de később meggondolta magát.

A gálán volt még egy fontos összecsapás: Bernard Hopkins, a WBC, a WBA és az IBF középsúlyú világbajnoka ugyancsak pontozásos győzelmet aratott Robert Allen ellen, így már nincs akadálya, hogy a két Las Vegas-i győztes szeptember 18-án egymás ellen lépjen ringbe. Hopkins megszakítás nélkül 18. alkalommal védte meg címét.