Erdei Budapesten védheti meg világbajnoki címét

2004.06.22. 15:32
"A WBO félnehézsúlyú világbajnoka, Erdei Zsolt második világbajnoki címvédésének Budapest ad otthont" - jelentette be kedd délután az öklöző menedzsere, Dámosy Zsolt. A találkozóra szeptember tizenegyedikén kerül sor, az ellenfél személye két héten belül kiderülhet.
Erdei Zsolt január 19-én Karlsruhéban, a mexikói Julio Cesar González ellen szerezte meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét. Első címvédő mérkőzésén a szervezet egyik legerősebb bokszolóját, az argentin Hugo Hernan Garayt kapta, és többségi pontozással védte meg elsőségét.

Hét év után először szabadságon

Azóta pihent, Balin járt, tíz napja viszont ismét Magyarországon tartózkodik. "A '97-es amatőr világbajnoki címem óta nem voltam szabadságon, így rám fért egy kis pihenő. Szinte semmit sem csináltam, csak napoztam, fürödtem, és kellőképpen feltöltődtem" - mondta a keddi sajtótájékoztatón. Még két hetet lazíthat, aztán belekezd a nyolchetes felkészülésbe, hogy szeptember 11-én fitten várhassa következő riválisát.

A menedzser, Dámosy Zsolt rögtön megjegyezte, az időpont a három évvel ezelőtti amerikai terrortámadás miatt a világon mindenki számára emlékezetes, de nem babonásak.

"Nekem sokat jelent a Papp László Arénában bokszolni"

Erdei elismerte, a hazai színhely miatti benne feszülő bizonyítási vágyat kordában kell tartania, nehogy baj történjen vele. "Ez biztosan hátrány lesz, de ezt nagyon sok előny kompenzálja. Nekem például nagyon sokat jelent, hogy a Papp Laci bácsiról elnevezett sportcsarnokban elsőként bokszolhatok. Nekem ő volt a példaképem, számomra ő az etalon. Emellett amikor a bevonulási dalomat vagy a himnuszt énekli a közönség, az is felemelő" - tette hozzá.

Dámosy ismertette, egyelőre még nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni, hogy a háromszoros olimpiai bajnok öklözőről elnevezett arénában lesz az összecsapás, de a bizonytalansági faktor csupán egy százalék.

Az RTL dönti el, mikor kezd Erdei

Erdei elmondta, még nem tudja, ki lesz az ellenfele, de ezúttal is megerősítette, nem szereti ha "hurkákkal, az utcáról bejövő ellenfelekkel" kell pofozkodnia. "Világbajnok vagyok, nem kell félteni, mindenki ellen van esélyem, és számomra annak van sportértéke, ha komoly ellenfeleket győzök le" - állította

Az RTL programigazgatója, Kolosi Péter kifejtette: mivel a gálát a ZDF élőben nem közvetíti, a magyar csatorna választja ki, mikor bokszol Erdei. "A következő néhány napban fogunk még az eseményt illetően meglepetésekkel szolgálni, és az biztos, mi nem közvetítünk gagyigálát" - utalt riválisuk nemrégiben közvetített bokszmeccseire.

Jólesett, hogy hiányoztam Zsoltnak

Ezek után az edző Fritz Sdunek vette át a szót, és kijelentette, ezúttal együtt készülnek, így nem lehetnek olyan problémák, és hátráltató tényezők, mint a legutóbbi mérkőzés előtt. "Olvastam és hallottam magam is, amit Zsolt a hiányomról mondott a legutóbbi mérkőzése után. Jólesett, hogy ennyire kötődik hozzám. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy most nem lesznek ilyesféle fennakadások, ugyanakkor hosszú távon nem lehet kizárni" - magyarázta.

Örömmel újságolta, hogy Erdeit megszerették a németek is, és ha továbbra is ugyanilyen konzekvensen dolgozik, akkor még jó néhány évig birtokolhatja a világbajnoki övet. "Remélhetőleg számításainkat nem húzza keresztbe sérülés" - hangsúlyozta.

Sdunek a hazugságvizsgálatról

Sdunek a Klicsko-testvérek ügyeiről is beszélt, amelyeben ő különleges szerepet játszik. "A jövő héten is tanúskodni megyek, az Universum és a tanítványaim közötti perben" - érzékeltette nehéz helyzetét. A klub azért pereskedik, mert vitatja a nehézsúlyú klasszisok szerződésének lejártát. Úgy tartják ugyanis, ameddig sérültek voltak, annyival meg kellene hosszabbítani a megállapodást.

A tréner arról is mesélt, hogy hazugságvizsgálat alá vetették az Egyesült Államokban, amikor Vlagyimir Klicsko döbbenetes veresége után az ügyészség nyomozni kezdett. "Megalázó volt, de az igazság kiderítése érdekében vállaltam" - mondta. Az sem töltötte el örömmel, hogy Lewis korábbi edzőjével, Stewarddal is együtt kellett működnie a felkészülés alatt.

Még a felesége is hibáztatta Klicsko vereségéért

"Mindenki azt hitte - még a feleségem is a fejemhez vágta -, hogy én vagyok a felelős, mert kondival nem bírta Vlagyimir a címmeccset. Még most sem tudni azonban, mi történhetett. Manipuláció, vagy csak egyszerűen idegileg leblokkolt. Mindenesetre furcsa, hogy a vér és vizeletminták eltűntek" - összegzett.

Erdeire visszatérve úgy vélekedett, hogy már évekkel ezelőtt azt mondta újságíróknak, világbajnok lehet a profik között, és nagy öröm számára, hogy az első esélyt kihasználta Madár, beteljesítve ezáltal jóslatát.