Kokó ellenőrzi Erdeit

2004.09.02. 12:58
A WBO félnehézsúlyú bokszvilágbajnoka, Erdei Zsolt szeptember 11-én negyedszer lép ringbe Magyarországon, ám először védheti meg címét itthon. Rajta kívül még három magyar lesz ott a szorítóban, az Eb-ezüstérmes Balzsay Károly most mutatkozik be új klubjában.
Legutóbb 2001. június 16-án rendeztek bokszgálát a budapesti Kisstadionban. Akkor Kovács István mérkőzött az argentin Julio Pablo Chacónnal, és elveszítette koronáját. Jövő szombaton, szeptember 11-én négy magyar öklöző is a ringbe lép a helyszínen.

Balzsay bemutatkozik

Hidvégi György
Fotó: szorito.hu
Elsőként a cirkálósúlyú Hidvégi György, aki miután nem jutott ki az olimpiára, elfogadta a lengyel Polish Box Promotion ajánlatát, és pár hete - sikeresen - már be is mutatkozott a profik között.

Ellenfele egyelőre még nem ismert, csakúgy, mint az olimpián a második körben vereséget szenvedő Eb-ezüstérmes bokszolónak, Balzsay Károlynak. Ő az Universum színeiben veszi fel a versenyt a profik között.

Kótai guyanai ellenfelet kapott

Az est két fő meccsét a két magyar világbajnok vívja. Elsőként a WBF (Boksz Világalapítvány) nagyváltósúlyú címvédője, Kótai Mihály. A guyanai Denny Dalton ellen a papírforma alapján mindenképpen nyernie kellene, kivált, mert a magyar 29 meccséből egyet veszített el, míg riválisa tizenháromból négyet.

Utánuk lép a kötelek közé a félnehézsúlyú Erdei Zsolt, aki negyedszer lép fel Magyarországon, de először címvédőként. A mind a húsz meccsén veretlen Erdei ott volt a már említett három évvel ezelőtti gálán a Kisstadionban, akkor padlózott az ukrán Gerasenko ellen, de felállt, és végül kiütéssel nyert.

Michalczewski is kíváncsi Erdeire

Erdei Zsolt
Erdei több mint egy év múlva, 2002 októberében szerezte meg a kisvilágbajnoki övet Debrecenben Jim Murray ellen, Szegeden pedig 2003 szeptemberében első tizenkét menetes csatáján nagy küzdelemben verte edzőpartnerét, Nelongo Perezt.

Erdei egyszer már, májusban megvédte a januárban kivívott WBO-elsőségét, ellenfele most talán valamelyest könnyebb lesz, mint Hugo Hernan Garay volt. A magyar ősökkel rendelkező spanyol színeket képviselő Alejandro Lacatus ugyanis nem tartozik a közvetlen elithez, de kiváló képességekkel rendelkezik, csak Michalczewski ütötte ki 2001 májusában. A 30 éves Lacatus végigállta a Garay elleni találkozóját, de pontozásban veszített ellene. Emellett 24 meccsén még egy veresége és egy döntetlenje van.

A gála WBO (Boksz Világszervezet) által kirendelt ellenőre Kovács István lesz, és Dariusz Michalczewski is ellátogat a Kisstadionba. Michalczewski 2002-es októberi veresége után ígérete ellenére még nem tért vissza, és Erdei elmondása szerint féltékeny 'Madár' sikereire.