Hopkins K.O.-val nyert De La Hoya ellen

2004.09.19. 14:24
Bernard Hopkins a 9. menetben kiütéssel nyerte a több profi világszervezet egyesített középsúlyú világbajnoki címéért kiírt csatát a szintén amerikai Oscar De La Hoya ellen a magyar idő szerint vasárnap hajnalban megrendezett mérkőzésen.
A 12 menetesre tervezett Las Vegas-i ütközet elején De La Hoya tűnt jobbnak, később azonban Hopkins ütött egyre keményebbeket, míg végül a kilencedik menet közepén két testre mért ütést követően "Golden Boy" képtelenné vált a folytatásra, s a mérkőzésvezető véget vetett a meccsnek. A három pontozó közül kettőnél addig is Hopkins vezetett, s egy látta jobbnak De La Hoyát.

Előbbi profi karrierjének 45. győzelmét aratta, ebből a mostani a 32. K.O.-siker volt, két vereség és egy döntetlen mellett, míg De La Hoya 37 győztesen megvívott - közte 29 kiütéssel zárult - csatája mellett ezúttal negyedik vereségét könyvelhette el.

Hopkins tizenegy éve veretlen

Hopkins - akit 1993-ban tudtak utoljára legyőzni, nevezetesen akkor a később a nehézsúlyúak közé "felhízó" és ott is világbajnoki címig jutó Roy Jones Junior - 19. alkalommal őrizte meg trónját, amely most már négy világszervezetnél, a WBC-nél, a WBA-nél, az IBF-nél és a WBO-nál is az övé, úgynevezett "vitathatatlan" bajnokként.

A 39 esztendős Hopkins nem csupán 11 éve tartó veretlenségét őrizte meg, hanem sikerével minimum 10 millió dollárt is keresett, míg a 31 éves De La Hoyát legfeljebb az vigasztalhatja, hogy - mint nagyobb név - számára eleve legalább 30 milliót garantáló szerződést kötött a címmérkőzésre.

Súlyos sérülés három nappal a meccs előtt

De La Hoya három nappal a címmeccs előtt kézsérülést szenvedett, méghozzá súlyosat, hiszen 11 öltéssel kellett összevarrni sebét, de - amint azt utólag ő maga is sportszerűen elismerte - nem ezen múlott a veresége.

"Egyszerűen jobb volt Hopkins, ennyire erős és ilyen ütőerejű bokszolóval még nem találkoztam" - mondta De La Hoya, aki profi pályafutása alatt most először szenvedett kiütéses vereséget. Megpróbálta ugyan a súlyos testütések után folytatni, de térdre ereszkedve, láthatóan nagy fájdalmaktól szenvedve nem tudta felvenni újból a harcpozíciót, s arcát kesztyűs kezébe temetve volt kénytelen tudomásul venni a K.O.-kudarc önmagában is legalább annyira fájdalmas tényét.

Beigazolódott azoknak a félelme, akik attól tartottak, hogy a középsúlyba nehezen beleerősödő, ebben a súlykategóriában csupán a második meccsét vívó - az oddsok alapján eleve esélytelenebbnek ítélt - De La Hoya nem lesz képes felvenni a versenyt a kategória sokszorosan megkoronázott bajnokával.

A vereség ellenére De La Hoya kereste a legtöbbet

"A ringben én voltam a jobb, ez, gondolom, mindenki számára világos. De La Hoya velem külön is jót tett azzal, hogy felverte az árat" - nyilatkozta Hopkins arra célozva, hogy előző meccséért összesen 300 ezer dollárt kapott, kevesebb mint harmincad részét csupán a mostani summának. "Ráadásul ő már mindent elért a bokszban, amit és amennyit lehetett, alighanem nála többet senki nem keresett az ökölvívás történetében" - tette hozzá.

Ezzel a kijelentéssel aligha járt messze az igazságtól, hiszen a "Golden Boy" becslések szerint 200 millió dollárnál is több pénzt kesztyűzött össze eddig,amihez legalább ugyanennyi járult szponzori, televíziós és egyéb szerződései révén. Vagyis annyit, amennyit még a legeslegkiválóbb nehézsúlyúak, a királykategória legnagyobb klasszisai sem igen kerestek karrierjük egésze alatt.