Ismét kiütötték Roy Jones-t

2004.09.26. 15:13
A félnehézsúlyú Roy Jones Junior sorrendben második kiütéses vereségét szenvedte négy hónap alatt. Jones 2002 szeptemberében még három nagy szervezet - WBA, WBC, IBF - bajnoka volt, tavaly márciusban a nehézsúlyban is nyerni tudott, ám idén Tarver után Glencoffe Johnson is kiütötte. A súlycsoport kiválósága, egyben a WBO világbajnoka Erdei Zsolt.
Az amerikai Roy Jones Junior nagy meglepetésre májusban már a második menetben kiütéses vereséget szenvedett honfitársától, Antonio Tarvertől. A félnehézsúly két királyának első meccsét vitatott körülmények között, pontozással nyerte Jones, ezért tartották fontosnak a visszavágót, amelyiken, mint Jones visszaemlékezett, életében először elnézett egy ütést és ez végzetesnek bizonyult.

Johnson húszévesen kezdte a bokszot

A 35 éves Jones akkor elveszítette a WBC és a WBA világbajnoki címét. Bukása után az IBF övét nézte ki magának, és alighanem arra gondolt, hogy a jamaicai Glencoffe Johnson jóval könnyebb ellenfél lesz, mint Tarver. Annál is inkább, mert a szintén 35 éves Johnson húszévesen kezdte el a bokszot.

Johnson egyébként egy éve kikapott az Erdei által januárban legyőzött világbajnoktól, Julio Cesar Gonzáleztől. (Jones ugyanakkor pontozással legyőzte a mexikóit.) Johnson pályája során eddig 41-szer nyert, 9-szer veszített, és kétszer döntetlenre futotta erejéből.

Johnson volt a jobb a pontozóknál

A sokak szerint minden idők legjobb bunyósának tartott Jones számításai azonban hibásnak bizonyultak, mert a kilencedik menetig bírta a küzdelmet, akkor egy jobbkezes után nem tudott lábra állni. (Kórházba kellett szállítani a találkozó után, de megúszta komolyabb baj nélkül a KO-t)

Jones már az első menet után hátrányba került, és hogy a folytatásban sem sikerült gyökeresen változtatnia, arra bizonyíték: mindhárom pontozóbírónál ő állt rosszabbul a kilencedik menetig.

Jones mindent elveszített

Roy Jones 2002-ben még három nagy szervezet bajnoka volt, aztán célok híján - Michalczewski soha nem állt ki ellene - és a nagyobb díjazás érdekében felhízott a nehézsúlyba. Tavaly március végén legyőzte a nehézsúlyban legyőzte a nálánál tizennégy kilóval nehezebb John Ruizt, azóta azonban egy vitatott meccsen nyert, és kétszer kiütéssel kikapott.(Összesen 49 győzelme - 39 KO - mellett három vereséget gyűjtött be.)