Klicsko: A túlélés a tét

2004.09.30. 11:53
Vlagyimir Klicsko vasárnap hajnalban az amerikai DaVarryl Williamson ellen lép szorítóba. Mindkét bokszoló számára ez az utolsó lehetőség, hogy ne tűnjenek el a süllyesztőbe.
WBO bokszvilágszervezet egykori nehézsúlyú bajnoka Vlagyimor Klicsko, idén februárban hiába küldte kétszer is padlóra a negyedik menetben az amerikai Lamon Brewstert, mégis kikapott. Az ötödik menetre az amerikai feltámadt, megsorozta ellenfelét, akire számolni kellett, majd még ugyanebben a menetben újabb megrendítő erejű ütéssel kényszerítette térdre az ukránt, megszerezve a világbajnoki címet. Sokan ekkor a "Klicsko-mitosz" végét látták, többen a visszavonulást ajánlották Vlagyimirnek. (Később Klicsko az italába kevert "titokzatos szernek" titulálta hirtelen jött gyengeségét.)

Az utolsó lehetőség

Ő azonban nem hallgat a jó szóra és vasárnap hajnalban, Las Vegasban lép ringbe az Észak-Amerikai Ökölvívó Szövetség bajnoka, DaVarryl Williamson ellen. Itt eldől, hogy a Sanderstől és Brewstertől elszenvedett vereségek csak véletlen balesetek, vagy egy sikeresnek mondható pályafutás méltatlan lezárásának részei voltak.

A Profibox.hu internetes szaklap szerint, Williamson legyőzésével nem csak a kétkedőknek kíván bizonyítani Klicsko. A pályafutása során már több meccsén is padlóra kerülő, két vereségét kiütéssel elkönyvelő Williamson alkalmas alanynak látszik egy önbizalom növelő győzelemre. Azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a harminchat esztendős amerikai ütőerőnek sincs híján, így a bátyjával ellentétben nem éppen ütésállóságáról híres Vlagyimir is beleszaladhat egy kiütéses verségbe, mely alighanem pályafutása végét jelentené.

Először Sdunek nélkül
Vlagyimir Klicsko, szombaton először bokszol edzője, Fritz Sdunek nélkül.Az Erdei Zsoltot is alkalmazó Universum trénere azért nem tarthatott tanítványával annak 46. hivatásos meccsére Las Vegasba, mert bár az ukrán fivérek - Vlagyimir és bátyja, Vitalij - hivatalosan még nem szakítottak a hamburgi klubbal, neki már más öklözőkkel kell foglalkoznia.

Diplomások egymás ellen

Klicsko a meccs előtti utolsó sajtótájékoztatón elmondta remek felkészülésen van túl és tudja, hogy a Williamson elleni mérkőzés mindkettejük számára a túlélésről szól. Ugyanakkor nem felejtette azt sem elmondani, jelenleg a bírósági tárgyalásra járnak előző promóterükkel, de remélhetőleg novemberben olyan döntést hoznak, hogy végre saját útjukat járhassák.

Williamson még ennél is tovább ment, élete legfontosabb, legnagyobb meccsének nevezte az 1996-os olimpia szupernehézsúlyú bajnokával történő összecsapást. "Egy Vlagyimir elleni győzelem egész más megvilágításba helyezne, mindenesetre köszönöm, hogy felkértek erre a meccsre" - mondta a Klicskóhoz hasonlóan egyetemi diplomával rendelkező bokszoló.