Klicsko: Életem legnagyobb győzelme

2004.12.13. 14:32
A WBC nehézsúlyú ökölvívó világbajnoka, az ukrán Vitalij Klicsko a nyolcadik menetben ütötte ki a brit Danny Williams-t, így védte meg elsőségét. Klicsko Las Vegas-i sikerét német példaképének valamint az ukrán forradalmároknak ajánlotta. A bajnokot több mint 650 millió forintot érő diadala után kórházba kellett szállítani, mert az öklein jelentős zúzódások keletkeztek.
Miután április végén bosszút állt öccse legyőzőjén, a dél-afrikai Corrie Sandersen Vitalij Klicsko, és megszerezte a WBC nehézsúlyú világbajnoki címét, december elején tette először kockára. A 33 éves Klicsko a brit Danny Williams-szel szállt szembe, aki legutóbbi mérkőzésén kiütötte Tysont.

Csak Williams fejének keménysége lepte meg

Az ellenfelénél tizenöt centivel magasabb Klicsko nem tartott a meccstől, nagy önbizalommal lépett ringbe, és már az első menetben megrendítette riválisát. A folytatásban is kiváló taktikát alkalmazott, Williams alig tudta megütni, miközben ő a statisztikák alapján 296-szor találta telibe. A nyolcadik menetben ért véget az egyenlőtlen küzdelem, akkor Klicsko jobbegyenessel negyedszer is padlóra küldte az angolt.

Williams kórházba kényszerült, de Klicsko sem kerülhette el, hogy ne szállítsák el a klinikára. Öccse, Vlagyimir szerint ugyanis olyan dagadt volt az ökle, mintha kesztyű lenne rajta. A röntgenvizsgálat aztán megállapította, törése nincs, megúszta zúzódásokkal. A címvédő úgy vélekedett, a mérkőzésen egyedül Williams fejének keménysége lepte meg, annak folyamatos ütlegelésétől duzzadtak fel kezei. Utóbbi fenntartások nélkül elismerte, teljesen egyértelmű és megérdemelt volt az ukrán diadala.

A Schalke stadionjában bokszolna legszívesebben

A találkozóval három és félmillió dollárt (650 millió forint) kereső Vitalij Klicsko - a vesztes fél mindössze háromszázezer dollárral gazdagodott - meccs utáni nyilatkozatában a sikerét példaképének, a németek egykori világbajnokának, a 99 éves Max Schmellingnek ajánlotta, és ezúttal sem feledkezett meg a demokratikus ukrán ellenzék harcáról, a forradalmároknak is felkínált egy részt belőle.

"Életem legnagyobb győzelme volt, amelyik után már az összes ajtó nyitva áll előttem" - utalt ezáltal arra, hogy ő szabhatja a feltételeket a további meccsein. Az ukrán klasszis úgy vélekedett, következő összecsapásán mindenképpen Németországban szeretne bokszolni, és a Schalke hatvanezres szupermodern stadionja lenne számára a legkellemesebb helyszín. Ott kerülhetne sor az IBF világbajnokával, a Chris Byrd elleni visszavágásra, Klicsko ugyanis két vereséget szenvedett eddigi pályafutása során, Byrd mellett a már visszavonult Lennox Lewis múlta felül.

Jó, hogy későn közvetítették a 'kivégzést'

A Las Vegas-i mérkőzésen egyébként Klicsko felesége, Natalie is részt vett, aki hathónapos terhes ugyan, de büszkén lengette az ukrán nemzeti színű zászlókat. Klicsko nem titkolta, szeretné, ha születendő harmadik gyermeke fiú lenne, és bízik benne, hogy Igor-Daniel mellett legfiatalabb utóda is a sportágat választaná, és mindketten olyan sikeresek lennének, mint ő fivérével.

A meccs után Klicskóék új klubjának elöljárója, Wilfred Sauerland rövid értékelésében azt mondta: "jó, hogy ez a kivégzés, csak éjfél után került adásba a televízióban, mert cseppet sem a fiataloknak való volt Vitalij boksza."