Lewis visszatér, hogy megverje Klicskót

2005.01.23. 16:48
Huszonegymillió fontért, és Vitalij Klicsko célzatos nyilatkozatai miatt visszatér a ringbe az egy éve visszavonult nehézsúlyú boksz-világbajnok, Lennox Lewis. A Lewis-Klicsko találkozó időpontja egyelőre még nincs kitűzve.
Közel egy évvel visszavonulásának bejelentését követően Lennox Lewis közölte, hogy novemberben ismét bokszolni szeretne, és le akarja győzni legutóbbi ellenfelét, az ukrán Vitalij Klicskót.

Hatvan öltés

"Eleget hallgattam a butaságait, lassan az idegeimre megy azzal, hogy azt hangoztatja, nem merek kiállni ellene" - jelentette ki a profi ökölvívás élő legendája, a nehézsúly utolsó vitathatatlan bajnoka.

A mérkőzés egyébként a hatodik menetben szakadt félbe, mert Klicskót leléptették, több helyen vérzett ugyanis a feje. Később hatvan öltéssel kellett összevarrni sebeit, a bírók pontjai alapján viszont ő vezetett. Klicsko állítása szerint Lewis még a ringben visszavágót ígért neki, ezért is kérte többször számon rajta az ígéretét.

Klicsko jelenleg a WBC bajnoka, miután 2004 áprilisában legyőzte Corrie Sanderst, aki azt megelőzően kiütötte a testvérét, Vlagyimirt. Klicsko azóta egyszer védte meg a trónját, a következője találkozójára Hasim Rahman ellen kerül sor május 21-én.

Túlságosan jó ajánlat

A brit klasszis azt is elmondta, anyagi okai is vannak a visszatérésének. "Már huszonegymillió fontnál tart a pénzdíj, ennyit még én sem utasíthatok vissza. Túlságosan jó az ajánlat" - mondta a harminckilenc éves bokszoló.

Lewis egyelőre még Jamaikában él, de hamarosan visszatér Angliába, hogy elkezdje a felkészülést.

Kanadának nyert olimpiát Lewis

A zseni tavaly február hatodikán jelentette be, hogy visszavonul. Profi mérlege: 41 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen. Akkor még ő volt a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú profi világbajnoka, azóta éppen Vitalij Klicsko szerezte meg a címet.

A Londonban született klasszis kilencéves korában költözött édesanyjával Kanadába, és az 1988-as szöuli nyári játékokon már új hazájának színeiben lett olimpiai bajnok. Később profinak állt, majd 1992-ben már újra brit színekben szerepelt.

Három világbajnoki övet is birtokolt

1993-ban lett először világbajnok, miután a WBC üresen maradt trónjáért vívott találkozón legyőzte Tony Tuckert. Címét egy évvel később Oliver McCall-lal szemben vesztette el, aki kiütötte őt a második menetben. 1997-ben aztán visszavágott McCallnak, így újra övé lett az öv.

Pályafutása csúcsára 1999. november tizenharmadikán ért el, amikor második találkozójukon - a döntetlenre végződött ütközetüket követően - legyőzte Evander Holyfieldet, így egyesítette három nagy szervezet (WBC, IBF, WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét.

Uralkodóként fejezte be - időlegesen

McCall mellett csupán egy öklöző, az amerikai Hasim Rahman tudta legyőzni Lewist, de utóbbi 2001. április 21-ei kudarcért még abban az évben visszavágott.

Lewis Rahman elleni meccsét követően már csak Mike Tysonnal (2002. június 8.) és Vitalij Klicskóval (2003. június 21.) mérkőzött. Gene Tunney és Rocky Marciano után ő a harmadik nehézsúlyú, aki pályafutását uralkodó világbajnokként fejezte be.