'Nem tudott kitörni a láva'

2005.07.08. 15:19
A múlt szombaton elmaradt Erdei Zsolt világbajnoki címvédő meccse. Azóta több téves információ jelent meg, ezért a WBO félnehézsúlyú világbajnoka sajtóbeszélgetés keretében mondta el a valós történetet: a gomba volt a hibás.
"Nem tisztult ki a szervezetéből a dopping, a franciák megmérgezték, egyszerűen csak beszart a meccstől: az elmúlt napokban ilyen és ezekhez hasonló találgatások merültek fel, Zsolt elmaradt meccsével kapcsolatban. Azért vagyunk most itt, hogy tisztázzuk mi is történt valójában" - mondta Dámosy Zsolt azon a sajtóbeszélgetésen, melyet a szombati hamburgi világbajnoki címmeccsét vírusos fertőzés miatt Erdei Zsolt és csapattársa, a gálán nyolcadik győzelmét arató Balzsay Károly tartott.

Sahnoune megértő volt

Mint ismert, Erdei Zsolt a múlt szombaton a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címének megvédéséért lépett volna ringbe a francia Mehdi Sahnoune ellen. Azonban a meccset megelőző utolsó este a magyar öklözőt kiütötte a gombás marha, így elmaradt a találkozó. A franciák vérmérsékletüktől függően fogadták a hírt, amíg Sahnoune teljesen maga alatt volt, de jelezte, nem haragszik a történtekért, promótere őrjöngött és magát az Universum Box-Promotiont tette felelőssé a címmeccs elmaradásáért.

A gomba volt a bűnös

A magyar öklöző a péntek délelőtti rendezvényen elmondta, a csapat valamennyi tagja ugyanazt ette a gála előtt, ám neki gyengéje a gomba, valószínűleg túl sokat evett belőle és ez okozta a vesztét. "Már éjjel rosszul voltam és hiába próbált meg az edzőm, Fritz Sdunek is bármit, egyre rosszabbul lettem. Délelőtt is megnézett egy orvos, végül úgy döntöttünk, lemondjuk a meccset" - emlékezett vissza Madár az egy héttel korábbi eseményekre.

Mint kiderült, a pontos diagnózist nem sikerült felállítani, mert ahhoz vért kellett volna venni, annak az eredménye pedig csak a meccs utánra lett volna meg, így Erdeit azóta se látta orvos. "Hétfőre úgy ahogy rendbe jöttem, és mivel az egész elmúlt két nap alatt, betudom egy egyszerű gyomorrontásnak. Most már jól vagyok, bár húst nem nagyon kívánok" - mondta.

Ősszel Magyarországon?

Az Universum vezetői - akiket azonnal értesített betegségéről - helyeselték a döntését, hogy nem állt ki és nem herdálta el a világbajnoki címét. Következő ellenfele minden bizonnyal ismét Sahnoune lehet, az időpont azonban még kétséges. Valószínű az őszi találkozó, de csak később derül ki, szeptemberben vagy októberben lép a kötelek közé. Jelenleg arra várnak, hogy a televíziós társaságok jelöljenek ki két-három időpontot, amiből tudnak választani.

Ugyancsak bizonytalan, hogy ezt hol rendezik, mert a német klub vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az előző évektől eltérően, idén nem lesz Magyarországon gálája a klubnak, Dámosy szerint viszont szeretnének egy hazai universumos rendezvényt még az idén.

Jó felkészülés, remek sajtó, pech

Erdei tizenkét hétig készült erre a találkozóra, jelenleg túlteng benne az energia. Ezt ugyan futással és "árnyékolással" levezeti, de olyannak érzi magát, mint egy vulkán, melyből nem tud kitörni a láva. "Sajnálom, hogy elmaradt a gála, mert ezúttal az enyém lett volna a főmeccs és ennek köszönhetően a kinti sajtóm is nagyon jó volt, Hamburg tele volt az én plakátjaimmal, most mégis végig kell csinálnom egy újabb felkészülést, és hónapokat kell várnom egy újabb lehetőségig."

Az olimpiai bronzérmes öklöző, aki eddigi pályafutása legmagasabb összegét kapta volna a meccsért, még négy-öt meccset kíván vívni a profik között, - szerződése 2007-ig szól az Universumnál - de mindenképpen szeretné, ha ezek között lenne egy címegyesítő meccs is, akár a Michalczewskit legyőző francia Fabrice Tiozzo ellen.

Balzsay szeptemberben bokszol legközelebb

A német istálló másik magyarja, az athéni olimpia után profinak állt Balzsay Károly, aki Hamburgban kötelek közé lépett és könnyedén nyert, elmondása szerint január óta ugrásszerűen fejlődött, ám még mindig csak az út elején jár. Következő mérkőzését szeptember 10-én Karlsruhében vívja. "Az Universumos bokszolók többnyire a tizenkettedik meccs környékén szoktak övért bokszolni, én azonban úgy érzem, csak a tizennégy-tizenötödik meccsen fogok címért vívni" - értékelte helyzetét Balzsay, akinek a szeptemberi lehet az első nyolc menetes összecsapása.