Csonttörő eddigi legnehezebb meccse jön

2005.09.09. 13:00
Nagy "Csonttörő" János a bolgár Toncso Toncsev ellen lép ringbe szombaton Debrecenben, klubja, a Felix-Promotion idei legjelentősebb rendezvényén. A nagypehelysúlyú magyar öklöző számára nem csak az IBC világbajnoki címe a tét, győzelme esetén kötelező kihívója marad a WBO világbajnokának, az argentin Jorge Rodrigo Barriosnak.
Nagy "Csonttörő" János eddigi legnehezebb ellenfelével csap össze szeptember 10-én szombaton, a debreceni Főnix Csarnokban. A Nemzetközi Boksztanács (IBC) nagypehelysúlyú világbajnokának a bolgár Toncso Toncsev ellen kell megvédenie címét.

Két közös ellenfél

A két bokszolónak eddig két "közös" ellenfele volt, melyek közül Toncsev mindkettőt kiütötte, Nagy azonban "csak" pontozással győzte le a magyar Bognár Lászlót és a szintén bolgár Kirkor Kirkorovot. (Toncsev Bognárt az első, Kirkorovot a negyedik menetben ütötte ki.) Amennyiben Nagy nyer, kötelező kihívója marad a Boksz Világszervezet (WBO)világbajnokának, az argentin Jorge Rodrigo Barriosnak.

Információink szerint a magyar öklöző menedzsmentje már el is kezdte a tárgyalásokat Barrios stábjával, hogy még az idén tető alá hozzák kettejük összecsapását.

A harmadik gála Debrecenben
Debrecenben ez lesz a harmadik nagyszabású ökölvívógála. 2002 októberében Erdei Zsolt a dél-afrikai Jim Murray ellen kiütéssel - szerezte meg a WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki címét. Tavaly áprilisban a WIBF-GBU légsúlyú bajnoka, Miló Viktória a bolgár Szvetlana Taskova ellen nyert, míg Csábi Bettina harmatsúlyban lett profi világbajnok. Nagy János azon a gálán szerezte meg profi pályafutása tizenhetedik győzelmét, miután egyhangú pontozással jobbnak bizonyult a brazil Jairo Moura Dos Santosnál.

A Profibox.hu szakportál szerint ez lesz a Felix-Promotion idei legnagyobb rendezvénye, hiszen a gálán a WBO nagypehelysúlyú kihívója mellett fellép még a kétszeres világbajnok Csábi Bettina, a kétszeres interkontinentális-bajnok Nagy "Hóhér" József, valamint Kovács "Vipera" Attila is.

A Felix-Promotion összes ásza ringbe lép

Az est egyetlen női versenyzője - nem mellékesen a harmatsúly jelenlegi legjobb női bokszolója - Dr. Csábi Bettina a 9-1-es meccsaránnyal bíró kenyai Zaarika Fatuma ellen lép szorítóba. A profik között eddig valamennyi meccsét idő előtt befejező, nagyközépsúlyú Nagy "Hóhér" József számára minden bizonnyal rutinfeladat lesz a pályája csúcsán már túllévő tanzániai Maneno Oswald. A nagyváltósúlyú Kovács "Vipera" Attila számára sem okozhat komolyabb gondot az eddig sehol sem hallott olasz Francesco Pernice legyőzése.

A főmeccs azonban a klub vezéralakjáé, Csonttörőé, akit az elmúlt évek remek szereplésének köszönhetően, a nagypehelysúly legjobb tíz bunyósa között tartanak számon. A magyar bunyós idén kétszer lépett ringbe, májusban technikai KO-val győzte le a tanzániai Said Chiddyt, majd egy hónappal később az orosz Jurij Romanovics ellen is diadalmaskodott.

Toncsev '96-ban nagyot bukott

A szombati összecsapáson Nagy célja nemcsak az IBC világbajnoki övének megtartása, hanem, hogy megerősítse világranglistás helyezését. Ez nem lesz könnyű, hiszen Toncsev kiemelkedően az eddigi legnehezebb ellenfél.

A '96-os olimpiára abszolút esélyesként érkezett, azonban a döntőben az algériai Soltani megverte őt, így "csak" ezüstérmes lett. (Nagy János akkor egy súlycsoporttal lejjebb indult, és az a Julio Pablo Chacón verte a nyolc között, akinek profiként már kétszer is visszavágott)

Idén már kikapott a bolgár

A profik között eddig harmincöt mérkőzést vívott, melyekből harminckettőt megnyert, tizenkilenc alkalommal idő előtt fejezte be a meccsét. Három veresége közül kettőt a tengerentúlon szenvedett el, míg a harmadik alkalommal idén júliusban Monte Carlóban az orosz Szergej Guljakevics ellen maradt alul a második menetben technikai K.O.-val.

Nagy, aki eddigi huszonkét meccsét megnyerte (tizennégyet idő előtt), jóval többet veszélyeztet a találkozóval, hiszen egy esetleges vereséggel kikerülhet súlycsoportja élmezőnyéből, és csak jó esetben is évek múlva kerülhet oda vissza.