Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vb-döntőt kapott az orosz kolosszus

2005.10.03. 19:16
A Keleti Szörnyeteg névre elkeresztelt orosz Nyikolaj Valujev hívhatja ki az amerikai John Ruizt a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki övéért . Valujev eddig még veretlen, bár a hétvégén bírói segédlettel maradt hibátlan mérlege, és eddig még jegyzett ellenféllel mindössze egyszer bokszolt. Az orosz öklöző diszkoszvetőként kezdett, így nem túl képzett.
A 217 centi magas orosz Nyikolaj Valujev hívhatja ki a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címét védő John Ruizt.

A harminckét éves óriás szombaton a németországi Oldenburgban csapott össze az amerikai Larry Donalddal, és a négyezer néző tüntetése ellenére a bírók többségi pontozással - vagyis ketten őt tartották jobbnak, egy pedig döntetlent látott - őt hozták ki győztesnek.

Óvás alá kerülhet Valujev legutóbbi mérkőzése

A jóval mozgékonyabb harminchét éves Donald promótere, a jellegzetes frizurájú Don King azonnal jelezte, hogy megóvja a meccset. Donaldnak negyvenkét győzelem és három döntetlen mellett ez volt a negyedik veresége. Legutóbb, idestova három éve a jelenlegi WBC-világbajnok Vitalij Klicsko ellen kapott ki.

"Szerződése értelmében december tizenhetedikén szembeszállhat Ruizzal, a Donald elleni visszavágó csak azután jön szóba" - jelentette ki Wilfried Sauerland, Valujev német menedzsere.

Diszkoszvetőként kezdett Valujev

A Keleti Szörnyeteg névre elkeresztelt Valujev eddigi negyvenhárom profi mérkőzésén még nem szenvedett vereséget, bár jegyzett ellenféllel szemben most találkozott először.

A világranglista kilencedik helyén álló Valujev nehézatlétaként, diszkoszvetőként kezdte sportolói pályafutását, utána állt át a bokszra, és a szakértők szerint technikailag még komoly fejlődésre lenne szüksége, hogy eséllyel vegye fel harcot egy világbajnoki döntőben. A szentpétervári születésű bunyós egyébként kesztyűzött már együtt Klicskóékkal.

Ruizt legyőzték legutóbb, de doppingolva

Az amerikai Ruiz április harmincadikán egyhangú pontozással kikapott James Toneytól, majd bejelentette visszavonulását, ám miután riválisának szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont találtak - és megfosztották övétől -, meggondolta magát.

Ruiznak több emlékezetes mérkőzése akadt, háromszor bokszolt a volt világbajnok Evander Holyfield ellen - egy győzelem, egy vereség és egy döntetlen a mérleg -, emellett a félnehézsúlyból felhízó Roy Jones Juniorral szemben egyhangú pontozással kapott ki.