Erdei technikai K.O.-val védte meg WBO világbajnoki címét

2005.10.22. 18:55
Júliusban a gombás marha "legyőzte" Erdei Zsoltot, így nem tudott kiállni a francia Mehdi Sahnoune ellen, hogy megvédje a WBO (Boksz Világszervezet) világbajnoki övét. Szombaton este Halléban pótolták a meccset, melyen mindkét öklözőnek komoly volt a tét. A kiegyenlített találkozón a magyar öklöző többször is komoly gondokkal küzdött az érdekes harcmodorban bokszoló francia ellen. Hiába volt Erdei nagyobb technikai tudása, nem sikerült jelentős előnyre szert tennie. Végül a tizenkettedik menet utolsó percében egy sorozás után a mérkőzésvezető közbelépése mentette meg a franciát a kiütéstől.
Erdei Zsolt az ellen a francia Mehdi Sahnoune ellen lép ringbe a WBO világbajnoki címének megvédéséért, akivel július elején találkozott volna. Akkor azonban a találkozó előtti nap a magyar bokszoló elrontotta a gyomrát és legyengült állapotában nem akarta kockára tenni a világbajnoki címét.

A gála pénteki hivatalos mérlegelési ceremóniáján a magyar öklöző harminc dekával könnyebbnek bizonyult francia vetélytársánál, de mint mondta, kirobbanó formában érzi magát. (A magyar öklözőnek idén mindössze egy címmeccse volt, februárban - ha nehezen is - de győzött az argentin Hugo Hernan Garay ellen.)

Az összecsapás előtti hivatalos sajtótájékoztatón mindkét fél a másik dicséretével volt elfoglalva. A találkozónak mindkét fél számára különös tétje volt, hiszen a franciának talán ez lehet az utolsó összecsapása egy komoly cím megszerzésére, míg Erdei győzelme esetén megnyílhat az út a szintén gall, WBA-világbajnok Tiozzo elleni címegyesítő világbajnoki meccsre.

Balzsay megszerezte tizedik győzelmét
A Halléban rendezett gála első magyar érdekeltségű összecsapásán Balzsay Károly pontozásos győzelmet aratott az orosz Szergej Harcsenko ellen. A magyar öklöző az első három menetben kivárásra játszott - az elején jött is az orosz előre -, de a menetek közepétől egyértelmű volt Balzsay fölénye. A negyedik három percben aztán "elfelejtett" ritmust váltani, így ez a menet egyértelműen riválisáé volt.

Az ötödikben aztán olyan bunyót mutatott be az Universum magyarja, hogy a menet végén csak az volt kérdés, kibírja-e állva az orosz a gongig. A hatodik menetben egy rossz lépés adott okot az izgalomra- majdnem elesett Balzsay - de így is tovább növelte előnyétAz utolsó két menet során pedig már csak arra törekedett, hogy előnyét megtartsa és megszerezze tizedik profik között aratott győzelmét.

Erdei edzőjével Los Angelesben készült az összecsapásra és saját elmondása szerint jót is tett neki, hogy nem a megszokott környezetben készült, a volt WBA világbajnok elleni meccsre. Az est fő meccsének magyar résztvevője természetesen a már védjegyévé váló Republic slágerre vonult be.

Első menet:

Az első három perc elején a francia tűnt aktívabbnak, de komoly ütést nem tudott bevinni, a menet közepétől aztán Erdei került fölénybe, de komoly ütést ő semk mért ellenfelére.

Második menet:

Ismét a francia tűnt kezdeményezőbbnek, ment előre, de balkezes próbálkozásai elhaltak a magyar bokszoló karján, míg a láthatóan kivárásra játszó Erdei sorozásai többnyire betaláltak.

Harmadik menet:

A harmadik menet elején a magyar öklöző megmutatta, miért is tartja mindenki sokkal gyorsabbnak riválisánál, Sahnoune másodpercekig azt se tudta, hol van. Továbbra is széles nagyokat ütött, míg Erdei közbeszúrásokkal zavarta meg őt.

Negyedik menet:

A francia továbbra is a "parasztlengők" erejében hitt, miközben Erdei gyors elhajlásai és az abból indított támadásai sorra betaláltak.

Ötödik menet:

Az Universum magyarja holtpontra jutott, így a főleg horogra építő francia több ütése is betalált, különösebb következmény nélkül.

Hatodik menet:

A hatodik három perc egyértelműen a francia fölényét hozta, de fél perccel a menet vége előtt Erdei olyan hajrát produkált, hogy tíz másodperc alatt több ütést vitt be, mint ellenfele addig.

Hetedik menet:

Az előző kettő koreográfiája alapján, a roppant fáradtnak látszó magyar kapja a pofoniokat, majd a menet végén remek hajrával javít addigi teljesítményén.

Nyolcadik menet:

Mostanra már mindkét fél alaposan elkészült az erejével, így sokkal többet számított a technikai tudás, ez pedig egyértelműen Erdei javára billentette a mérleg nyelvét ebben a menetben.

Kilencedik menet:

Egyre inkább úgy tűnik, olimpiai bronzérmesünk túljutott a holtponton, egyre több ütése "ült" a francia fején, aki ennek hatására a menet végére teljesen "szétesett".

Tizedik menet:

A francia minden mindegy alapon jött előre, de ekkor remekül türöződött a magyar bokszoló gyorsasága. A menet felénél Erdei olyan sorozást mért rá, csoda volt, hogy lábon kibírta.

Tizenegyedik menet:

Az utolsó előtti menet elején bekapott pofonok után Erdei hol eltáncolt, hol közel ment ellenfeléhez, aki így nem tudta érvényesíteni kedvencét a horgot, miközben Madár balos szurkálásai rendre betaláltak.

Tizenkettedik menet:

Az utolsó három percre mindkét fél teljesen elfáradt, végül a meccs utolsó percének elején, Erdei sorozása közben a teljesen kába franciát megmenteni igyekvő mérkőzésvezető közéjük lépett és befejezettnek nyílvánította az összecsapást.

Erdei Zsolt így a profik között huszonharmadik meccsén is veretlen maradt és továbbra is ő a WBO világbajnoka.