'A hatodik menetnél tényleg fel akartam adni'

2005.10.23. 14:20
A WBO (Boksz Világszervezet) félnehézsúlyú világbajnoka, Erdei Zsolt negyedik címvédő mérkőzésén élete egyik legfontosabb győzelmét aratta kihívója, a francia Mehdi Sahnoune ellen. Az amatőrök között is világbajnoki címig jutó Erdei a meccs felénél két nappal korábban szerzett sérülése miatt majdnem feladta a meccset. Aztán erőt merített, bár azon csodálkozott, hogy kiütéssel nyert. "Ha egyszer tudsz levegőt, akkor kétszer is, majd harmadszorra is, még ha elviselhetetlenül szorítják is a torkodat és fuldokolsz" - fanatizálta és lendítette túl a holtponton edzője, Fritz Sdunek.
"Wo ist meine Frau?" - kérdezte a már kiürülő hallei sportcsarnokban a félnehézsúlyú világbajnok, Erdei Zsolt. A feleségét, Arabellát ugyanis még nem sikerült magához szorítania élete egyik legnagyobb győzelme után, hiszen a tizenkettedik menetben még egyszer sem nyert profi mérkőzést, kivált nem világbajnoki döntőt. Mi több, sokkal inkább az volt rá jellemző, hogy az utolsó pillanatokban igen nehéz perceket kellett átélnie, a kiütés szélére sodródott.

Lilára verték a bal fülét


Mehdi Sahnoune, Erdei Zsolt

Erdei a meccs után letérdelt a hallei ringben, a német nézők rokonszenvét egyöntetűen is kivívta, hiszen az ötödik és hatodik menetben, már alig állt a lábán, aztán valahonnan erőt merített és győztesen fejezte be negyedik világbajnoki címvédését.

Miután megtalálta feleségét, a rá jellemző mosollyal fogadta a kérdéseket a fél kettőkor kezdődő sajtótájékoztatón, és azonnal megmutatta belilult bal fülét, amelyikben alighanem eltörött a porc.

"Katasztrófa lett volna, ha lemondom"

"Már az első menet után éreztem, hogy nagy a baj" - vágott bele őszintén, és elismerte, kevés hiányzott ahhoz, hogy megint lemondja az összecsapást.

"Másfél héttel a meccs előtt megsérült, meghúzódott a bordám, nagy fájdalmaim voltak, azt hittem el is törött. A röntgen végül kimutatta, hogy nem, de injekciókkal voltam csak képes vállalni a mérkőzést. Katasztrófa lett volna, ha a vírusos gyomofertőzés után újra lemondom a döntőt. Mindegy, így alakult, nem akarok kibújni a felelősség alól, mentegetőzni, az ötödik, hatodik menetben nagyon nehéz pillanatokat éltem át, aztán magam sem tudom honnan merítettem erőt. Lehet, hogy már a zsírszöveteket is mozgósítottam, és hirtelen visszatért a kondícióm" - magyarázta.

Az akarat felülmúlta benne a kételyeket

Madár hozzátette, csodálkozott a kiütésen, de természetesen örült neki, mert egy elsőrangú riválist múlt felül. Bevallotta azt is, közel állt ahhoz, hogy a meccs felénél, a hetedik menetre már ne menjen ki. "Fel akartam adni, fájdalmaim voltak, de az akarat, az önbecsülés felülmúlta bennem a kételyeket" - mondta.

Edzője, Fritz Sdunek amikor átvette a szót, megerősítette a nehéz pillanatokat, és úgy fanatizálta, egyszersmind lendítette át a holtponton: "ha egyszer tudsz levegőt, akkor kétszer is, majd harmadszorra is, még ha elviselhetetlenül szorítják is a torkodat és fuldokolsz."

A győzelem után is volt nehéz pillanata Madárnak

A tréner sem tudta, honnan merített erőt tanítványa, a kiütésre sem talált magyarázatot. "A végén egyszer csak, a semmiből odavágott neki egy nagyot, és befejezte a csatát" - állította.

Sdunek azt sem tagadta, hogy igyekeztek eltitkolni a sérülést - a csütörtöki edzés félbe is szakadt emiatt -, de már az első menetben egy nagy ütést kapott a másik oldali bordáira. A bordáit a meccs végén az egykori bajnok, a szorítósegéd Artur Grigorjan sem kímélte, aki nagy örömében odarohant hozzá, és magához ölelte. "Azt hittem, összetörök abban a pillanatban, annyira fájt" - jelentette ki a továbbra is hibátlan mérleggel, huszonhárom sikerrel rendelkező bajnok.

A szív diadala

"Már többször előfordult, hogy a meccs végén keveset mutattam, most viszont igazoltam, hogy van szívem, és nyugodtan mondhatom, hogy ez a szív diadala volt" - nyilatkozott.

Erdei riválisa, Mehdi Sahnoune ugyancsak hangoztatta, hogy jó meccs volt, egy jó ellenfél ellen. A francia öklöző felkészülése sem zavartalan, neki orrsérülése volt, és az állandó utazgatások - Marseille és Párizs között - is kiszívták erejét.

Sahnoune nem szerettette meg magát

"Örülök, hogy a tizenkettedik menetig kibírtam, sajnos akkor azonban nagy ütéseket kaptam. Azt hittem jól bokszolok, de ez kevés volt az utolsó percekben" - összegezte véleményét a pofonok után rendre mosolygó, de viselkedésével összességében antipátiát kiváltó kihívó.

Menedzsere, Michel Acaries már egy kicsit a távlatokba nézett, és elmondta, hogy a félnehézsúly Európában erősebb, mint Amerikában - gondolt a szintén a klubjához tartozó Fabrice Tiozzóhoz, Erdeire és a lengyel Tomas Adamekre -, és hamarosan az egyik legnevesebb promóternek fehér zászlót kell lengetnie.

Klicsko is gratulált a bajnoknak

A jövőre való konkrétabb utalás nem történt, de nem kizárt egy címegyesítő találkozó Tiozzóval. Erdeinél viszont most első helyen, legalább egy hónapig a pihenés szerepel. A szakértők szerint ez a harci szellem és hozzáállás közel segítheti ahhoz, hogy a német tévé máskor is műsorra tűzze találkozóját, ami anyagilag meglehetősen kifizetődő.

Erdei győzelmének értékét feltétlenül növeli, hogy az ukrán nehézsúlyú bajnok, Vitalij Klicsko is gratulált neki telefonon.