Erdei: Majdnem megőrültem a meccs előtt

2005.10.26. 14:39
A WBO félnehézsúlyú világbajnok öklözője, Erdei Zsolt csak részletekben emlékszik élete egyik legszebb győzelmére, még nem sikerült feldolgoznia szombati sikerének értékét. Az önmagába és a kondíciójába vetett hite erősödött. Elismerte, nagy rizikót vállalt, hogy sérülten lépett szorítóba Halléban a francia Mehdi Sahnoune ellen.
"Nincs mit szépíteni, ez egy nagyon necces meccs volt" - kezdte monológját szerdai sajtótájékoztatóján Erdei Zsolt, aki negyedik világbajnoki címvédő mérkőzésén először nyert kiütéssel, amikor övért bokszolt. A Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú bajnoka az ötödik, illetve a hatodik menetben igen nehéz pillanatokat élt át kihívója a francia Mehdi Sahnoune ellen, még a feladás gondolata is megfordult a fejében.

Orvostól orvosig járt a meccs előtti napokban

Erdei a WBO-övvel (fotó: epa)
Erdei a WBO-övvel (fotó: epa)

A vasárnap fülműtéten áteső - jelenleg is turbánt viselt - bokszoló felkészülésének viszontagságait így elevenítette fel: "Kezdetben minden rendben volt, nagyon sokat törődött velem az edzőm, Fritz Sdunek, tökéletes körülmények között edzettem Amerikában. Aztán másfél héttel a találkozó előtt egy kesztyűzésnél hatalmas ütést kaptam az oldalamra egy nálamnál egy súlycsoporttal nehezebb, nagyon kemény orosz sráctól. Feltettem a kezem, meg kellett állnom, tényleg azt hittem, eltörött a bordám. A kálváriám ekkor kezdődött, orvostól orvoshoz jártam, sorra kaptam az injekciókat - igazolással még doppinglistás gyógyszert is -, de egyértelmű diagnózist nem kaptam, edzeni nem tudtam. A vérömleny ott maradt a két borda között és nagyon fájt."

Erdei helyzetét még az is nehezítette, hogy a kilencórás időeltolódás után nehezen tudott aludni, altatókat szedett. Elismerte, nagy rizikót vállalt, amikor igent mondott a mérkőzésre, de mivel az előző, július eleji összecsapást vírusos gyomorfertőzése miatt lemondta, most nem akart ismét "kiszúrni" a német tévétársasággal, a ZDF-fel, amelyik először közvetítette élőben mérkőzését.

Többen nézték a meccsét, mint a Bundesliga-összefoglalót

"Most robbanhattam be, bokszolni akartam, igaz tudtam, ha most kikapok, netán kiütnek, akkor lehet, hogy ez az utolsó meccsem lesz. Nagy volt a tét, majdnem megőrültem a döntéshozatalkor, az őrlődéstől, de végül minden jól sült el. Boldog ember vagyok" - mondta. A ZDF-nél közel négymillióan nézték meg a meccset, többen, mint a Bundesliga mérkőzéseiről készült összefoglalót.

A mérkőzéséből csak részletekre emlékszik, a kilencedik menetet viszont kiemelte, hogy ott bokszolt úgy, mint az elején, akkor sikerültek megelőző balegyenesei. "Még nem sikerült feldolgoznom a történteket teljes egészében. Annyi viszont biztos, hogy az önmagamba és a kondíciómba vetett hitem jókorát erősödött. Az is biztos, hogy egy ilyen verekedős és küzdős meccset is képes vagyok megnyerni. Sokan mondták már azóta, hogy szeretnem kell magamat, amiért ezt véghez tudtam vinni" - jelentette ki.

Februárban akár címegyesítő meccs is lehet

Erdei menedzsere, Dámosy Zsolt úgy nyilatkozott: búcsúzásakor azt mondták neki az Universum vezetői, hogy januárra keressen csarnokot Magyarországon, bár szinte biztos, nem akkor lesz a következő mérkőzés. Egy februári időpont ugyanakkor elképzelhető. Dámosy szerint Erdei a legfontosabb embere a klubnak, és a jövőben mindent megadnak neki.

A WBO-nál pillanatnyilag az amerikai Antonio Tarver a kötelező kihívó - ő ütötte ki Roy Jones-t, és egy hónapja pontozással is megverte -, de korántsem biztos, hogy ellene fog mérkőzni Madár. Előfordulhat, hogy a francia Fabrice Tiozzo vagy a lengyel Tomasz Adamek ellen címegyesítő mérkőzést vív. Előbbi a Boksz Világszövetség (WBA) bajnoka, utóbbi a Boksz Világtanácsé (WBC).