Viperának már nem szint Kótai Mihály legyőzése

2005.11.03. 09:20
Szombati kiütéses győzelmével nagyot ugrott előre a világranglistán nagyváltósúlyú Európa-bajnok öklöző, Kovács Attila. A világbajnok Kótai Mihály elé került, és most már csak akkor küzdene vele, ha fizetnének neki. A Vipera menedzsere, Rácz Félix szerint erre kevés az esély.
A szombati szentesi Eb-címvédő mérkőzésen a nagyváltósúlyú Kovács "Vipera" Attila a hetedik menetben kiütötte a korábban két vb-döntőben is érdekelt, félelmetes ütőerejű francia Mamadou Thiamot. Győzelmének értékét növelte, hogy Thiam előtte szerepelt a világranglistán, a mérkőzés után azonban megváltozott a helyzet.

Nagyot ugrott előre szombati győzelmével Kovács

A Vipera művésznévre elkeresztelt Kovács a tizenhatodikra lépett előre a tekintélyes szaklap, a boxrec független listáján, köszönhetően, hogy tizenöt meccséből egyet veszített el, és neves vetélytársakat késztetett idő előtt megadásra.

Pillanatnyilag annak ellenére ő a legjegyzettebb magyar a súlycsoportban, hogy nem rendelkezik világbajnoki övvel. A Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnokát, Kótai Mihályt a huszonegyedik helyre rangsorolják. Kótai és Thiam között elmaradt a szeptemberi mérkőzés, végül az argentin Lujan ellen bokszolt a magyar öklöző.

Baloghot kétmillióért nem vállalta Kótai

A találkozó előtt felmerült: Kovács Kótai ellen is mérkőzhet, Rácz Félix még attól sem riadt, hogy pénzt ajánljon fel. Két éve egy Kótai Mihály-Balogh Zoltán mérkőzésért is fizetett volna, de Kótai a kétmilliós ajánlatot visszautasította, noha állítólag címmeccséért nem kapott annyit.

"A Kótai elleni mérkőzés már nem aktuális, túlléptünk rajta, már nincs rá szükség" - jelentette ki határozottan az Index érdeklődésére Rácz Félix. Hozzátette, van az az összeg, vannak olyan feltételek, amelyikért a harmincegy éves Kovács megmérkőzne a nálánál két évvel fiatalabb Kótaival, arról viszont már szó sincs, hogy ő tegyen ajánlatot. A mérkőzés létrejöttére Rácz kevés esélyt lát.

Mi a szemfényvesztés Rácz szerint?

Elmondta még, hogy nem akarja degradálni Kótai teljesítményét, de az mégiscsak furcsa, hogy egy Európa-bajnok úgy előz meg egy világbajnokot, hogy tizenkilenc meccsel kevesebbet töltött a ringben. Rácz elvei szerint a minőségi meccsek előnyt élveznek a mennyiséggel szemben.

"Szemfényvesztés az, ha a végtelenségig veretlen akarok maradni, ezért szándékosan úgy választanak ellenfeleket, hogy csak baj ne legyen. Néha kockáztatni kell, Nagy Jani és Kovács esetében is bevált ez a taktika" - összegzett.

Csonttörő vb-meccse a fő cél

Rácz sajnálkozott azon, hogy eddig Nagy "Csonttörő" János világbajnoki mérkőzését illetően eddig nincs előrelépés, és valószínűleg idén már nem fog bokszolni a címvédő Barriosszal. "Jövőre viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy még a télen Magyarországon legyen a gála" - összegzett.