Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ismét elmarad a Klicsko-Rahman meccs

2005.11.07. 10:35
Eddig kétszer maradt el Vitalij Klicsko és Hasim Rahman összecsapása a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki címéért, mindkétszer az ukrán bokszoló sérülése miatt. A múlt hét végén összeszedett térdsérülésének köszönhetően azonban harmadszor is lemondta a meccset. A "túloldal" azonban nem hisz ebben, világbajnoknak tekinti az amerikai öklözőt.
A Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka Vitalij Klicsko már tavaly decemberben úgy nyilatkozott, a jelenlegi nehézsúlyú mezőnyből csak az amerikai Hasim Rahman jelentene komoly kihívást számára. A harminckét éves Rahman, 2001-ben a Lennox Lewis elleni kiütéses sikerrel érte el legnagyobb sikerét, akkor világbajnok is lett, igaz a visszavágón kikapott, négy menetet bírt csak.

Ezúttal a térde miatt mondta le

Az összecsapás eredetileg április harmincadikára volt kitűzve, de az ukrán ökölvívó márciusban edzés közben lábsérülést szenvedett, így elmaradt a meccs. A sérülés végül olyan komoly volt, hogy az idősebb Klicsko testvért végül meg is kellett műteni. A műtét azt jelentette, hogy az áprilisban elhalasztott meccset a későbbre kiírt júniusi majd júliusi időpontban sem tudták megrendezni.

Így újabb egyeztetések után véglegessé vált, hogy az ukrán november tizenkettedikén, Las Vegasban védheti meg a WBC nehézsúlyú címét Rahman ellen. Klicsko azonban edzés közben térdsérülést szenvedett, így ismét elmarad a találkozó. A hivatalos indoklás szerint Vitalij rossz mozdulatot tett térdével és nem tudta folytatni az edzést. Orvosi vizsgálatok után megállapították, hogy porcok és a szalagok nem sérültek, de így sem vállalta a meccset.

Klicsko frusztrált lett

A nagy érdeklődéssel várt találkozóért az eddig 35 győzelmet és két vereséget számláló Klicsko 7,5, míg a 41 győzelemmel és öt vereséggel bíró Rahman 4,6 millió dollárt kap majd. A kérdés csak az, hogy mikor.

Mindenesetre Klicsko a bejelentés után úgy nyilatkozott, frusztráló számára, hogy 140 menet edzés és tíz hét kemény munka hiábavaló volt. Ugyanakkor edzője, az Erdei Zsoltot is felkészítő Fritz Sdunek úgy véli, ezzel a sérüléssel nem lett volna értelme kiállni a találkozóra.

Don King: Rahman a világbajnok

A Profibox.hu információi szerint Don King, Rahman promótere úgy véli, a WBC szabályzata értelmében meg kell fosztani Vitalij Klicskót a világbajnoki címétől és azt az interim bajnok - a felszabaduló övet így címmecs nélkül elnyerő - Hasim Rahmannak kell adni.

"Bárki megmondhatja, hogy Vitalij nem akart Rahmannal bunyózni. Lemondta a november 12-i kötelező címvédő mérkőzését Rahman ellen, ezzel lemondott a címéről, amelyet Rahman azonnal megszerzett a WBC szabályzata értelmében" - véli King.

Mind a négy világbajnok Kingnél
Érdekesség, hogy amennyiben a WBC tényleg megfosztja címétől Vitalijt, és azt Rahmannak adja, mind a négy nagy szervezet nehézsúlyú világbajnoka Don King védence lesz, hiszen John Ruíz (WBA - Bokszvilágszövetség), Chris Byrd (IBF - Nemzetközi Bokszszövetség) és Lamon Brewster (WBO - Bokszvilágszervezet) is az extravagáns promóter istállóját erősíti. King már bejelentette, hogy amennyiben ez megtörténik, tornát szervez a 2001-es középsúlyú (melynek végén Bernard Hopkins lett a bajnok) és az 1986-os nehézsúlyú (melynek végső győztese Mike Tyson volt) mérkőzéssorozat mintájára, hogy új vitathatatlan bajnokot avassanak a királykategóriában Lennox Lewis visszavonulása után.profibox.hu