Klicsko beteg, gyáva vagy csak peches?

2005.11.08. 13:00
A szombati, Hasim Rahman elleni ütközetét lemondó Vitalij Klicskónak kilencven napja van arra, hogy felépüljön, különben kihívóját illeti a Bokszvilágszervezet világbajnoki cím. Az ukrán öklöző sérülése azonban sokaknak gyanús.
A Bokszvilágtanács (WBC) vezetői úgy határoztak, hogy ha Vitalij Klicsko, a szervezet ukrán nehézsúlyú világbajnoka kilencven napon belül nem épül fel sérüléséből, az első számú kihívót, az amerikai Hasim Rahmant illeti a vb-öv. A WBC azok után kényszerült erre a döntésre, hogy Klicsko (35 győzelem/2 vereség) a hétvégén edzés közben térdsérülést szenvedett, így harmadik alkalommal is el kellett halasztani a két bokszoló ezúttal most szombatra kiírt címmérkőzését.

Szombaton egyeztetnek

Az ukrán óriás visszalépése komoly visszhangot váltott ki, ugyanis korábban az áprilisra és a júliusra tervezett ütközetet is az ő egészségügyi gondjai miatt napolták el. Ezért többen azon véleményüknek adtak hangot, hogy vegyék el tőle a "koronát" és adják oda Rahmannak (41 győzelem/5 vereség/1 döntetlen).

"A kilencven napos haladék korrekt döntés, hiszen nem veszítheti el valaki automatikusan a világbajnoki címét csak azért, mert megsérült" - nyilatkozta Jose Sulaiman, a WBC elnöke. A helyzet várhatóan szombaton válik egyértelművé, amikor a felek Las Vegasban közösen tanácskoznak, s addigra már meglesz a Klicsko állapotáról felállított pontos orvosi diagnózis.

Sokaknak zavar a döntés

Rahman ugyanakkor nem ilyen megértő, véleménye szerint Klicsko hazudik, és egyszerűen csak nem mer vele kiállni. John Ruiz, a Bokszvilágszövetség (WBA) világbajnoka szintén az ukrán ellen kelt ki. Véleménye szerint Klicsko szinte mindent megtehet, komoly ellenféllel szemben még nem is nyert, így mindenki szégyellheti magát, aki őt világbajnoknak tekinti.

Don King, Rahman promótere még ennél is messzebb ment, szerinte dühítő, hogy Klicsko már háromszor visszamondta az összecsapást, különösebb következmények nélkül. Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni egyes amerikai lapok információit sem, miszerint az ukrán roppant gyenge formában volt az összecsapás előtt, az edzések során többen is "elverték".