Bedák simán elveszítette vb-döntőjét

2005.11.20. 14:21
Bedák Pál ezüstérmes lett a kínai Mianjangban zajló 13. férfi ökölvívó-világbajnokságon, miután a fináléban pontozásos vereséget szenvedett a hazai Cou Si-mingtől. Az első menettől hátrányban volt a magyar versenyző, és nem volt ereje a fordításra. A végeredmény 31-13 lett, az egyetlen hazai aranyat Cou szerezte meg.
A szombati parádés és döntő fölénnyel megvívott elődöntő után a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmese, Bedák Pál elmondta, valószínűleg nagyon nagy különbséggel kell megvernie a hazai pálya előnyét élvező Cout, hogy aranyérmes lehessen.

Hétpontos hátrányba került Bedák az első menetben

Nagyon rosszul kezdődött a mérkőzés a magyar klasszisnak, a hazai nézők által buzdított Cou rögtön a magyarnak ugrott, és a menet során folyamatosan - részben a pontozóknak köszönhetően is - lépett el a Bedáktól, aki nem találta korábbi formáját, egyetlen ütése sem volt pontos, így 7-0-ra elvesztette a periódust.

Ekkora hátránnyal nem maradt más taktika, mint menni előre, ami nagyon kedvezett Counak. A nála majd egy fejjel alacsonyabb Bedák nem tudott igazából közel kerülni hozzá, sok luftot ütött, igaz, jónak látszó ütései sem értek sokáig pontot, így újra nőtt a különbség, s már 12-4 volt a kínai javára az állás.

Bedák hiába várt a nagy ütésre

A harmadik menetben Bedákon ugyan látszott, hogy görcsössé vált, de egyre többször ütött jól, nagy erőkkel ment előre, míg a kínai fáradni látszott, sokszor szabálytalankodott, ennek ellenére az esetek többségében jól mozgott el ellenfelétől. Ezt a periódust a látottak alapján Bedák nyerte, mégis újabb öt ponttal gyarapodott az eufóriába eső mianjangi nézők buzdította hazai öklöző előnye.

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a magyar kiválóság már nem érheti utol ellenfelét, csak abban lehetett reménykedni, hogy sikerül kiütnie. Bedák is tudta ezt, végig látni lehetett rajta, hogy egy nagy ütés lehetőségére vár, néha el is indította a jobb kezét, ám egyszer sem sikerült olyan pontosra, ami a győzelemhez kellett volna.

A kapitány elismerte a vereséget, az elnök dühös

Bedák Pál ezzel a magyar férfi ökölvívás első ezüstérmese lett. A korábbi három döntős ugyanis egytől-egyig nyert. Kovács István kétszer is nyert - előbb 51, utána Budapesten 57 kilóban -, Erdei Zsolt a félnehézsúlyban bizonyult a legjobbnak.

"Sajnos Pimpa nem tudott úgy bokszolni, mint korábban. Az elején ugyan egy kicsit a pontozók is elnyomták, de összességében megérdemelten nyert a kínai bokszoló" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"Ugyanaz történt Palival, mint az olimpián, az elején hátrányba került és utána begörcsölt" - nyilatkozta a pontozókra láthatóan nagyon dühös Csötönyi Sándor szövetségi elnök.

Magyarország az Egyesült Államok és Franciaország előtt végzett

Az éremtáblázat élén Kuba végzett négy arannyal, második helyen az orosz végeztek hárommal, a kettőt szerző kazahok a harmadik helyre futottak be. Magyarország Bedák ezüstjével maga mögé utasította az amerikaiakat és a franciákat. Előbbi nemzet két bronzot, utóbbi egyet szerzett.