Nem hazai pályán lehet kétszeres világbajnok Erdei Zsolt

2006.02.07. 11:20
A félnehézsúlyú ökölvívó világbajnok, Erdei Zsolt címegyesítő mérkőzésen lép legközelebb ringbe. Ellenfele várhatóan a francia Fabrice Tiozzo lesz, május elején. Tiozzo vetett véget tavaly februárban Dariusz Michalczewski pályafutásának, miután az ötödik menetben kiütötte. Erdei német klubja és magyar menedzsere között megszűnt az összhang.
A Hamburger Abendblatt című lap értesülései szerint májusban - szinte biztosan címegyesítő mérkőzésen - lép legközelebb kötelek közé Erdei Zsolt, a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka.

December óta várja a választ a magyar menedzser

#alt#
Erdei most már nem csak címet védhet, újabb övet is szerezhet (fotó: epa)

"A héten minden eldőlhet Zsolt következő mérkőzésével kapcsolatosan, ha mégsem, akkor a jövő héten zárulnak le a vitás kérdések. Jómagam december tizedike óta állok tárgyalásban az Universummal, de eddig még nem kaptunk választ arra, hogy megrendezhetjük-e a mérkőzést. Május elején - a közreműködésemmel - biztosan nem lesz magyarországi összecsapás" - jelentette ki az Indexnek Dámosy Zsolt, Erdei menedzsere.

Dámosy azt sem titkolta, hogy az ő és az öklöző német klubjának elképzelései jelentősen eltérnek egymástól. Az összhang az igazgató Hans-Peter Hanraths betegsége után romlott meg a klub és Dámosy között.

Tiozzo több mint egy éve nem volt ringben

A menedzser szerette volna, ha egy felhozó mérkőzést vív pártfogoltja, míg az Universum inkább címmérkőzésben, mi több címegyesítő összecsapásban gondolkodik annak ellenére, hogy tavaly októberi kiütéses sikere óta nem volt ringben a harmincegy éves Madár. "Ennek ellenére van értelme a meccsnek, és természetesen egy hatalmas lehetőség" - jegyezte meg.

Címegyesítés esetén a Bokszvilágszövetség (WBA) legjobbja, a francia Fabrice Tiozzo lenne az ellenfél, aki tavaly februárban véget vetett Dariusz Michalczewski pályafutásának, és azóta nem tette kockára övét.

A kötelező kihívó az amerikai Tarver

Az amatőrök között szintén világbajnoki címig és olimpiai bronzéremig jutó Erdei úgy véli, a francia stílusa fekszik neki, és tökéletes lenne, ha vele kellene bokszolnia. A magyar kötelező kihívója pillanatnyilag az amerikai Antonio Tarver, aki viszont a rendszerint nagy pénzt ígérő tengerentúli meccsekre berendezkedett be, így vele aligha bokszol a közeljövőben.

Ha a május eleji időpontra esik a választás, akkor hamarosan el kell kezdeni a felkészülést, mert az egyik alapszabály szerint ahány menetes lesz a találkozó, annyi hetet kell a felkészüléssel tölteni, ebben az esetben tizenkettőt.

Hallénál többet érdemelt volna

Az Universumnak jelenleg egyetlen számottevő világbajnoka Erdei Zsolt, így érthetően szeretnének neki nívós mérkőzéseket garantálni, annál is inkább, mert anyagilag a klub is csak ebben az esetben járhat jól.

A Tiozzo elleni meccs helyszíne egyelőre bizonytalan, Franciaország vagy Németország jöhet szóba. Erdei legutóbbi meccsét Halléban vívta háromezer néző előtt, de az ottani körülményeknél sokkal többet érdemelt volna.