Bíróverés az ökölvívó-Eb-n

2006.07.21. 15:15
A plovdivi ökölvívó Európa-bajnokságon pénteken már az elődöntőket rendezik - két magyar, Bedák Zsolt és Káté Gyula is érdekelt lesz -, az eddigi legnagyobb botrány viszont már csütörtökön lezárult. Az olasz bírót megütő török szakvezetőt, Pectogan Esaletint örökre eltiltották a sportágtól, a leléptetését nehezményező versenyző, Aydin Szeldzsuk öt évig nem bokszolhat.

A hatvankilósok súlycsoportjában ritkán látható balhé tört ki a plovdivi amatőr ökölvívó Európa-bajnokságon. A török Aydin Szeldzsuk és az angol Frankie Gavin a legjobb nyolcba kerülésért csapott össze, és az előbbit sorozatos szabálytalanságok után a harmadik negyed végén leléptették.

Őrjöngés, köpés, balhorog a jobb szem alá

Az olasz mérkőzésvezető, Fausto Chechen addig többször figyelmeztette a versenyzőt, de a szóbeli figyelmeztetés nem használt. Szeldzsuk ezek után őrjöngésbe kezdett, lehúzta és dobálta a kesztyűit, hevesen gesztikulált, a helyszíni beszámolók szerint mindenbe belerúgott, ami eléje került, az összes mozdulatával arra utalt, hogy nem ért egyet a döntéssel. Ráadásként ezt az Európai Ökölvívó Szövetség (EABA) díszvendégei előtt tette.


Fausto Chechen

Ennyivel azonban még nem ért véget a történet, mert az athéni olimpia ezüstérmes versenyzője, a most 51 kilós Atagün Yalcinkaya a ringből távozó bírót megtámadta az öltözőfolyosón, hozzávágott egy üveget, és leköpte. (Yalcinkaya szintén egy angoltól kapott ki, és alighanem ő sem értett egyet a pontozással.)

A törökök technikai igazgatója, Pectogan Esaletin még ezt is felülmúlta, elborult az agya, és tettlegesen bántalmazta a bírót, egy bal horoggal a jobb szeme alatt megütötte az arcát.

Elfogadták a súlyosbítást

Az EABA fegyelmi bizottsága ezek után úgy döntött, hogy a szakvezetőt tíz, míg a versenyzőt öt évre eltiltja. Ezt aztán súlyosbították, a versenyző büntetése érvényben maradt, a sportvezető örök életére eltiltották. A nézőként jelenlévő Yalcinkaya büntetéséről egyelőre nincs hír.

Frankie Gavin nyolc között sima pontozásos vereséget - 42-26 volt a találati arány - szenvedett az ukrán Kljucskótól.

A török labdarúgó-válogatott játékosai a novemberi vb-pótselejtezőn estek neki a svájciaknak, miután nem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást.