Erdei: Ötvenszázalékos teljesítménnyel is kivertem a gatyájából

2006.08.02. 14:07
Erdei Zsolt szombaton hatodszor is megvédte a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki címét. Ezúttal saját klubtársát, a németek által támogatott Thomas Ulrichot verte magabiztosan, meggyőző fölénnyel. A szerdai sajtótájékoztatzón a magyar bokszoló beszélt a meccset megelőző felkészülésről, magáról a találkozóról, és arról mekkora izgalommal várja novemberben születendő gyermekét.

"Tudtam, mit akar az Universum, szeretnék, ha német világbajnokuk lenne. Viszont azt is tudtam, én vagyok a jobb bokszoló" - összegezte röviden szombat esti teljesítményét Erdei Zsolt, aki hatodszor védte meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét, ezúttal klubtársa, Thomas Ulrich ellen.

Edzéseken meg se tudták ütni

A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar ökölvívó elmondta, a május elején rendezett, Paul Murdoch elleni meccs után három hét pihenője volt, de már akkor tudta, mikor és kivel kell bokszolnia legközelebb. Kondicióerősítő edzésekkel kezdte a felkészülést, majd a kesztyűzés során két partnere is volt.

"Az első héten nem ment jól a boksz, még a szemem is felrepedt, a felkészülés végére azonban annyira jó lettem, hozzám se tudtak érni, volt, hogy a tíz menet alatt egyszer sem tudtak megütni".

Új étrend a felkészülés alatt

Erdei szakmai stábja a felkészülés során új étkezési rendet vezetett be, melyben előtérbe kerültek azok a tápanyagok, melyekben több vas, telitett sav és magnézium van. Külön szabályozták, mit ehet és mit nem. Ennek köszönhetően a meccs előtt két nappal mindössze 76,5 kilogramm volt.

Áron vs. Miguel Angel
Erdei Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta, a felkészülés mellett még egy nagy csata várt rá. Hetek óta "vitatkoznak" ugyanis feleségével, mi legyen születendő gyermekük neve. Amíg ő a magyar Áron név mellett tette le voksát, addig spanyol felesége, Arabella a Miguel Angel nevet szeretné gyermeküknek.

"A meccset megelőző szombaton mindkettőnket meghívták a ZDF csatorna beszélgetős műsorába, ahol én viccelődtem, hülyéskedtem, míg Ulrich komolyra vette a figurát, így nem volt meglepő, hogy többen is mondták az adás után, az első meccset én nyertem" - értékelte a találkozó felvezetését a magyar bokszoló.

"Kiüthettem volna"

Magáról a találkozóról elmondta, mindössze ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott, de így is érezte, a gatyájából kiverte ellenfelét. "Kiüthettem volna, de nem akartam kockáztatni a biztos sikert, hogy esetleg belelépek egy ütésbe. A jobb kezemet szinte nem is használtam, így is a meccs után nyolc öltéssel kellett összevarrni Ulrich arcát" - értékelte saját teljesítményét az olimpiai bronzérmes öklöző.

Következő ellenfeléről még semmit nem tud, miként arról sem, mikor lép legközelebb ringbe. Még a nyáron egy kisebb nyaralást tervez feleségével, valószínűleg csak a Balaton körül, majd a házának építése körüli tennivalók kötik le leginkább. November 3-át pedig már most izgatottan várja, hiszen akkor születik meg első gyermeke, aki úgy tűnik kisfiú lesz.

A gyerek elsőbbséget élvez mindennel szemben

"Most csak a gyerek érdekel. A kisfiam születéséig nem szeretnék bokszolni, utána pedig a feleségemet szeretném segíteni. Így előreláthatólag legközelebb decemberben vagy januárban vívhatok újabb címmeccset" - mondta a WBO világbajnoka, aki hozzátette, a felkészülés során ismét a módosított étrend szerint fog élni, így a felkészülés végére olyan erős lesz, mint a bivaly.

Itthon leértékelődött a profi boksz

Dámossy Zolt, Erdei menedzsere a sajtótájékoztatón elmondta, a profi boksz átalakulóban van Németországban, és bár a televíziós közvetítésekben nem látszott, az oberhauseni csarnokban is sok üres hely volt, hiába volt a főmeccsnek német szereplője. Ugyanakkor elismerte, ha a ZDF folytatja a németországi bokszközvetítéseket, úgy Erdei lehet a húzóerő a csatornánál.

A hazai rendezésű gáláról Dámossy elmondta, itthon nagyon leértékelődött a világbajnoki cím, hiszen sokan nincsenek vele tisztában, mekkora a különbség cím és cím között. Erdei amerikai karrierjéről a menedzser elmondta, nagyon nehéz, hiszen évekbe telik mire egy európai versenyzőt felépítenek a tengeren túli piacra. Erre akkor lenne a legnagyobb esélye, ha egy amerikai sztár "hátán" tud betörni, mondjuk legyőzi Amerikában Roy Jones JR-t.