Roy Jones kihívná Valujevet

2006.10.27. 15:07
Az egykor minden idők legjobb bokszolójának tartott Roy Jones Jr. úgy nyilatkozott, komoly késztetést érez arra, hogy kiálljon a Keleti Szörny, a WBA-világbajnok Nyikolaj Valujev ellen.

Roy Jones Jr. egy interjúban kijelentette, hogy szívesen megmérkőzne az orosz Nyikolaj Valujevvel, a Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú vb-címvédőjével.

Az amerikai Jones, aki egyedüliként középsúlyban, nagyközépsúlyban, félnehézsúlyban és a legnehezebbek között is felért a csúcsra, a boxingtalk.com című internetes lapnak beszélt terveiről. Elmondta, komoly késztetést érez arra, hogy kiálljon Valujev ellen.

Nem tudott visszavonulni

A 37 éves sztárt 2003 végéig sokan a súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobbjának vélték, azonban 2004-ben Antonio Tarvertől, majd Glen Johnsontól is kiütéses vereséget szenvedett, tavaly novemberben pedig ismét kikapott Tarvertől. A végleges visszavonulásra azonban - kijelentéseivel ellentétben - nem tudta rászánni magát és idén júliusban a Prince Badi Ajamu elleni győzelemmel tért vissza a ringbe.


Valujev legutóbbi győzelmekor (fotó: AFP)

Jones legközelebb december 9-én, Philadelphiában Manny Siacával, a WBA korábbi nagyközépsúlyú világbajnokával mérkőzik. A Valujev elleni összecsapás érdekessége, hogy a két bokszoló között jelentős méretbeli különbségek vannak. Amíg az amerikai 180 centijéhez hol több, hol kevesebb kiló párosult - attól függően melyik súlycsopoertban szerepelt, de 100 kiló felett sose volt - addig orosz riválisa 210 centi magas és 147,5 kilót nyom.

A Keleti Szörny meghódította Amerikát

A Keleti Szörny tavaly decemberben szerezte meg a világbajnoki címét, amikor nyerni tudott John Ruiz ellen. Az összecsapáson ugyan mindenki az amerikait látta jobbnak, a pontozók mégis az oroszt hozták ki győztesnek.

Valujev október elején debütált az Egyesült Államokban, ahol technikai K.O.-val védte meg címét a Boksz Világszövetség (WBA) trónján Monte Barrett-tel szemben.